In deze blog geven wij jullie een overzicht van onze uitgaven in Maleisië. In totaal zijn wij 27 dagen weggeweest en hebben we hele mooie plekken ontdekt. Wat ons betreft hadden we hier veel langer willen blijven, maar het vliegticket voor ons volgende avontuur naar Australië was al geboekt. We zullen hier zeker snel weer naar terugkeren, want wat is Maleisië toch mooi!
Betalen in Maleisië
In Maleisië betaal je met de Maleisische Ringgit, afgekort als MYR of RM. Om te voorkomen dat je veel geld kwijt bent aan de wisselkoers, of geldopname uit een automaat hebben wij een WISE kaart aangeschaft. Dit is een online bank met de meest voordelige wisselkoersen en je kan elke maand tot een bedrag van 224 euro gratis geld opnemen uit een automaat. Bij de ING is dit bijvoorbeeld al €2,25 +1,10% koersopslag. De aanschaf van een fysieke pas is 7 euro en is binnen 5 werkdagen binnen. Vele malen voordeliger dan een Nederlandse maestro of credit kaart en bruikbaar in veel verschillende valuta’s. Extra handig als je van plan bent om ook nog naar andere landen te gaan.
Als je via deze link een WISE account opent krijg je een gratis transfer tot 500 euro + wij krijgen ook nog een klein bedrag. Win-win situatie 🙂
Vliegen naar Maleisië
Onze reis naar Maleisië was het start punt van onze wereldreis. Daarom hebben wij een enkeltje geboekt. Hiervoor waren wij 463,54 euro kwijt (inclusief bagage) per persoon. Met de vluchtmaatschappij Cathay Pacific Airways vlogen wij naar Kuala Lumpur, waarbij we een tussenstop op Hong Kong hadden. Helaas hadden wij vertraging op Schiphol waardoor we bijna de aansluiting hadden gemist. Hoe dat is afgelopen kan je hier lezen.
Accommodatie
Na een lange vlucht is het heerlijk om even bij te komen in een goed bed zonder veel lawaai om je heen van andere mensen. Daarom raden wij ook aan om de eerste nacht/nachten een hotel te boeken. Met bijvoorbeeld een infinity pool! Onze reis bestond uit een combinatie van hotel overnachtingen en hostel overnachtingen. Zo hebben wij bijvoorbeeld in een hostel geslapen waarbij er ratten op onze kamer zaten! Dat hostel zullen wij dus nooit aanraden, maar voor de rest zijn wij erg positief over de prijs-kwaliteit verhouding in Maleisië. Voor ons was het voordeel dat we met z’n tweeën waren waardoor we wat vaker een privé kamer hebben geboekt, wat bijna op hetzelfde bedrag neerkomt als een gedeelde hostelkamer.
In totaal hebben wij 3064 MYR betaald voor overnachtingen, wat neerkomt op 665,78 euro voor twee personen. Per persoon is dit dus 332,89 euro, dus 12,32 euro per persoon per nacht.
Kosten eten en drinken
Maleisië is een divers land met vele culturen, daarom zie je ook verschillende keukens en kan je het zo goedkoop of duur maken als je wilt. Wij zijn best vaak naar wat westerse restaurantjes gegaan waardoor onze kosten voor het eten hoger lagen dan we in gedachten hadden. Als je dus kiest voor meer lokaal eten dan zullen deze kosten wat lager uitvallen.
In totaal zijn wij 2529 MYR kwijt geweest aan restaurants wat neerkomt op 549,40 euro, en 838 MYR kwijt geweest aan overige boodschappen, wat neerkomt op 182 euro. In totaal zijn we voor eten en drinken 731,40 euro kwijt geweest, wat neerkomt op 365,70 euro per persoon. Oftewel 13,50 euro per persoon per dag.
Vervoer ter plaatse
Tijdens onze reis maakten wij veel gebruik van Grab. Dit deden wij in de grote plaatsen zoals Kuala Lumpur, Georgetown en Langkawi. Het is veel makkelijker dan een gewone taxi, omdat je de rit via een app kan regelen en online kan betalen. Het was zelfs goedkoper dan een gewone taxi. Voor de lange afstanden hebben wij bus tickets geboekt of zijn we via een klein reisbureau naar onze bestemming gereisd. Ook hebben wij een scooter gehuurd op Langkawi en waren we geld kwijt aan boottickets naar Tioman en Langkawi.
In totaal hebben wij 870 MYR betaald voor vervoer ter plaatse, wat neerkomt op 189 euro voor twee personen. Per persoon is dit dus 94,50 euro, dus 3,50 euro per persoon per dag. Als we gebruik hadden gemaakt van binnenlandse vluchten waren we natuurlijk wat duurder uit geweest.
Activiteiten/excursies
Activiteiten zijn vaak de grootste kostenpost, maar wat ons betreft moet je zeker een aantal activiteiten tijdens je reis hebben gedaan. Terug kijkend op onze reis zijn voornamelijk de activiteiten de leukste herinneringen. Zo hebben wij een trekking gedaan door Taman Negara, een tour door Melakka, de beroemde kabelbaan in Langkawi bezocht, van het uitzicht genoten op de Kuala Lumpur Tower, jetski’s gehuurd, eiland gehopt, zijn we twee keer naar de bioscoop geweest en hebben we karaoke gedaan (aanrader). Ook heeft Marit haar duikbrevet gehaald, maar dit is apart meegenomen in de kosten.
In totaal hebben wij 1812 MYR betaald voor activiteiten/excursies, wat neerkomt op 393,64 euro voor twee personen. Per persoon is dit dus 196,82, dus 7,20 euro per persoon per dag.
Overige kosten
Op het vliegveld van Kuala Lumpur kochten wij een simkaart van Celcom. Hiervoor waren wij €9,78 kwijt en kregen 30 GB. Daarnaast hebben we ook een aantal souvenirs gekocht, en waren we ook regelmatig geld kwijt aan de wasserettes, waardoor we uiteindelijk nog 129 euro per persoon kwijt waren aan overige kosten.
Totale kosten
Voor 27 dagen in Maleisië zijn wij in totaal 1119 euro per persoon kwijt geweest. Dit betekent dat dit per dag neerkomt op 41,44 euro. Wat ons betreft hebben we er maximaal van genoten, maar zijn we wel boven ons verwachte bedrag gekomen. Achteraf gezien hadden we het meest kunnen besparen op het uit eten gaan. Stiekem wisten we dit ook wel, maar vergeleken met Nederland was alles zo goedkoop. Maleisië voelde voor ons ook echt als een vakantie aan, niet zozeer als budget backpackers. Dat zijn we nu wel geworden en daarom werken/reizen wij nu in Australië. Hoe dat ons vergaat kan je lezen in een van onze persoonlijke blogs!
Hoi hoi Lisanne en Marit leuke verhalen, alles weer even gelezen en gezien,fijn om je familie weer eens te zien he,in Hardenberg is het ook allemaal prima,nog steeds geen spijt van mijn pensioen, heel veel plezier nog en lekker genieten liefs Marianne