Alles over New South Wales

New South Wales

New South Wales (NSW) is de staat met de meeste inwoners en is ook wel bekend door de stad Sydney. Deze staat heeft veel te bieden, van mooie stranden tot aan leuke steden en plaatsen. Wij zijn in totaal 2 maanden in NSW verbleven en delen graag onze persoonlijke tips en alle informatie die je nodig hebt wanneer je NSW wilt bezoeken.

Beste reistijd NSW

De beste reistijd om NSW te bezoeken is tussen september tot november en februari tot mei. In deze maanden heb je niet te maken met schoolvakanties (prijzen zijn duurder en tours of accommodaties zijn snel volgeboekt), en is het weer fijn. Valt deze tijd niet in je planning? Dat is niet erg, want de andere maanden hebben ook veel te bieden. Wil je graag whale watching doen? Dan zit je goed in de maanden juni tot augustus. Denk daarnaast ook aan waar je bent in NSW, het is in de zomer beter uit te houden aan het strand dan landinwaarts.

December tot februari: zomervakantie- druk
Maart tot mei: lente- meest aangename temperaturen
Juni-augustus: winter- niet te koud, whale seasons
September-november: herfst- aangename temperaturen, buiten het hoogseizoen

Wij zijn zelf van november tot januari in NSW geweest. Zoals je hier boven leest zouden we dit niet aanraden vanwege de schoolvakanties. Wij waren in die periode aan het werk, dus hadden er minder last van. Toen we klaar waren met werken hadden we soms wel wat problemen met campings uitzoeken die nog niet waren uitverkocht. Wil je kerst of oud & nieuw vieren in Sydney? Boek dit dan maanden van te voren!

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is heel makkelijk in NSW vergeleken met de andere staten. Je kunt namelijk gewoon met je eigen pinpas in- en uit checken in het OV. Op sommige plekken is het OV zelfs gratis! Wij hebben een paar keer gebruik gemaakt van de trein, al was het soms dat die vertraging had en ben je er afhankelijk van. Een van de redenen om een eigen auto te kopen voor ons. Wil je nou geen eigen auto kopen? Kijk dan of je gebruik kan maken van een relocation car of schaf een Greyhound buspas aan.

Leuke bezienswaardigheden in NSW

New South Wales is zoveel meer dan alleen Sydney. Zo heb je bijvoorbeeld de Blue Mountains en bekende steden zoals Byron Bay, Newcastle of Wollongong. Wij geven onze top 5 (niet zo standaard) persoonlijke tips die je niet mag overslaan in NSW.

Kangaroo Valley

Als je denkt aan Kangaroo Valley denk je vast aan kangoeroes. In dit plaatsje zijn wij maar liefst twee keer geweest en nee niet alleen voor de kangoeroes, maar voornamelijk voor de wilde wombats die hier te vinden zijn! De beste en leukste kans om ze te spotten is op de Bendeela Camping and Picnic area waar je ook overdag kunt verblijven zonder te betalen. Breng een lekker picknick kleedje mee en ga aan de rivier zitten, of huur ter plekke een sup/kano. Ga vervolgens in de namiddag op zoek naar de wombats die aan het einde van de dag uit hun holletje kruipen.

Port Stephens

Port Stephens ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van Sydney. Dit is een heerlijk uitstapje als je even van de drukke stad weg wilt. Zo heeft Port Stephens enorm hoge zandduinen waar je vanaf kunt gaan met een board, ook wel sandboarden. Marit is het zelfs gelukt om te blijven staan op het bord! Daarnaast zijn er ook nog andere mogelijkheden zoals quad rijden, dolfijnen spotten of walvissen (in het goede seizoen).

Koala hospital

Een van onze hoogtepunten in NSW was toch wel het Koala Hospital. Misschien raad je het al, maar dit is een ziekenhuis voor koala's die worden opgevangen vanwege bijvoorbeeld  auto ongelukken of bosbranden. Veel van hen kunnen niet meer zelfstandig in het wild leven en verblijven daarom hier. Er zijn twee Koala Hospitals te vinden in NSW: Port Stephens en Port Macquarie. 

Coffs Harbour

Ben je nou al een tijdje in Australië, of mis je na 2 dagen al het Nederlandse eten? In Coffs Harbour vind je de Clog Barn. Een restaurant met een kleine versie van Madurodam in de achtertuin. Hier kan je een heerlijk Holland's plankje nemen of lekkernijen kopen zoals drop, stroopwafels en hagelslag. Ook vindt je in Coffs Harbour 'The Big Banana'. Hier staat een gigantische banaan waarmee je op de foto kan en verkopen ze allemaal souveniertjes met bananen. Ook is er een restaurantje waar ze bananenproducten verkopen. Wij hadden wel zin om een bananenijsje te eten, maar tot onze grote teleurstelling hadden ze geen bananensmaak.

'Onze' verborgen parel in Jervis Bay

Wat wij het mooiste vonden aan NSW was toch wel een prachtig wit strand met verschillende kleuren blauw in het water (zie foto). De plek waar wij met onze sup heen gingen is nog niet bij veel mensen bekend. Je hebt een heerlijk strand voor jezelf alleen (met misschien een paar locals of degenen die deze blog lezen). Navigeer naar Jervis Bay en ga via de binnenlandse weg naar de parkeerplaats van het strandje. Er is ongeveer plek voor 10 auto's. Om het wat makkelijker te maken zijn dit de volgende coördinaten:

De leukste (gratis)camping aanraders

NSW heeft ook vele camping spots, en daarvan zijn er ook veel gratis. Onze allereerst camping waar wij naar toe zijn gegaan is … net boven Sydney. Dit is tot nu toe ook een van de mooiste gratis campings waar we zijn geweest. Het is een camping met een enorm oppervlakte en heeft een groot meer waar je aan zit. Waar je eerst nog in een drukke stad zat kom je hier helemaal tot rust.

We hebben het al even genoemd maar Bendeela Camping and Picnic kan je zeker niet overslaan. Voor een heel klein bedrag (4 dollar p.p.) kan je hier overnachten. Hoogstwaarschijnlijk wordt je 's nachts wel even wakker omdat je auto heen en weer gaat. Dit is een wombat die aan je band zit te kriebelen. Leuke ervaring toch?

Random feitjes over NSW

  • New South Wales heeft een oppervlakte van 800.000 km2 en heeft een kustlijn van 2137 km lang.
  • Er wonen 8 miljoen mensen in NSW waarvan 5 miljoen in Sydney.
  • NSW is de oudste staat van Australië, ontdekt door Captain James Cook.
  • Sydney heeft meer dan 100 verschillende stranden.
  • Het Sydney Opera House is een van de meest gefotografeerde 'attracties' in Australië.

Meer artikelen over New South Wales

Scroll naar boven