Alles over The Northern Territory

The Northern Territory

The Northern Territory is een staat in het noorden van Australië. Een prachtig gebied met in het noorden Darwin waar je o.a. krokodillen kunt spotten, en in het zuiden de Red Centre waar je in prachtige rode rotsformaties terecht komt. In dit gebied zul je veel Aboriginals vinden, de oorspronkelijke bewoners van Australië. Een mooie kans om meer te leren over deze cultuur door bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan een van de vele kunstgalerijen. Wij zijn in totaal 4 maanden verbleven in The Northern Territory en dit is dan ook een van de favoriete staten van Lisanne geworden. Graag delen wij onze persoonlijke tips en alle informatie die je nodig hebt wanneer je The Northern Territory wilt bezoeken.

Beste reistijd Northern Territory

Het klimaat van Northern Territory kan je het beste in tweeen verdelen. Het noorden heeft een subtropisch klimaat, wat betekent dat je de maanden november tot april moet vermijden. In deze maanden valt namelijk veel regen, de luchtvochtigheid is hoog en er is onweer. Je hebt dan ook grote kans dat straten overstroomd zijn en je niet meer van naar A naar B kunt komen. Ga daarom in het droge seizoen dat van mei tot en met oktober loopt. Hierbij zijn de temperaturen maximaal 30 graden Celsius.

Het  zuiden van Northern Territory is een droog woestijnklimaat. De beste reistijd is van mei tot september waarbij de temperaturen maximaal 28 graden Celsius zijn. Ga je buiten deze maand? Houdt er dan rekening mee met hoge temperaturen.

Wij hebben zelf in de maanden juni tot oktober gewerkt in Alice Springs en vonden dit goed uit te houden tot de maand september. Daarna gingen de temperaturen erg omhoog en was dit voor ons te warm. De red center hebben we in oktober ontdekt en houdt ook rekening met het feit dat er enorm veel vliegen tevoorschijn komen in de zomermaanden. Je zult dan ook verstandig doen om een vliegnetje te kopen.

Openbaar vervoer Northern Territory

Het openbaar vervoer in het Northern Territory is beperkt, vooral buiten de steden. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om met een huurauto of camper te reizen. Er zijn ook veel georganiseerde tours die beschikbaar zijn. Wanneer je met de auto op pad gaat houdt dan rekening met lange afstanden, en let goed op je tank. Gelukkig zijn er wel genoeg road houses onderweg waar je ook een hapje kunt eten.

Leuke bezienswaardigheden in Northern Territory

Northern Territory heeft veel te bieden. Hieronder beschrijven wij een aantal hoogtepunten van deze staat.

Uluru

De Uluru, ook wel Ayers Rock is simpelweg een grote rode rotsformatie en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een heilige plek voor de Aboriginal gemeenschap en sinds 2019 mag je deze rots niet meer beklimmen. Wel kan je een wandeling van 10 kilometer eromheen maken (Uluru Base Walk) of kan je naar verschillende uitzichtpunten om de rots van elke kant de aanschouwen. Zorg ervoor dat je minstens 20 minuten voor de zonsondergang bij de Uluru bent want dan is de rotsformatie qua kleur op zijn mooist.

Vanaf de Uluru kan je ook de Kata Tjuta bezoeken. Dit zijn verschillende rotsformaties bij elkaar, en ook hier kan je een prachtige wandeling maken.

Kings Canyon

De Kings Canyon is minder bekend dan de Uluru maar zeker een bezoekje waard! Je vindt hier hoge zandsteden, kliffen en palmbomen. Er zijn 4 verschillende wandelingen die je kunt doen om de Kings Canyon te bezoeken. Wanneer je een gemiddelde conditie hebt raden wij je de Rim Walk aan. Deze hebben wij zelf ook gedaan en dit was echt prachtig.

West- en oost Macdonnald Ranges

De West en oost Macdonnal Ranges mag je zeker niet overslaan bij een trip aan de red center. Er zijn verschillende tussenstops zoals Standley Chasm, Ormiston Gorge, Simpsons Gap en Palm Valley die allemaal indrukwekkend zijn. Op sommige plekken zijn er ook waterplaatsen waar je in kan zwemmen. Doordat er ook water is rondom deze valleien vallen deze gebieden niet alleen rood uit, maar zie je ook redelijk wat groen ertussen. Een mooi beeld dus! Een van onze (letterlijke) hoogtepunten was wel Mount Sonder die we hebben beklommen.

Alice Springs

De stad Alice Springs is ook wel de uitvalbasis wanneer je een trip maakt door de Red Centre. Wij hebben hier zelf een aantal maanden gewerkt en hebben dus veel van deze stad gezien en gehoord. Wil je een prachtig uitzicht hebben over de stad? Breng dan een bezoek bij Anzac Hill of ga naar de Botanic Gardens. Of boek een hot air balloon vaart voor een nog spectaculairder zicht. Een van onze hoogtepunten was de Kangaroo Sanctuary. Hier worden kangoeroes opgevangen die niet meer in het wild kunnen leven. We mochten zelfs een baby kangoeroe vasthouden!

Darwin

De hoofdstad van Northern Territory is Darwin en staat onder andere bekend om de markten zoals Mindil Beach Sunset Market. Het is een echt multiculturele stad en je zult je er niet snel vervelen. Zo kan je tussen oude scheepswrakken gaan duiken, zoutwaterkrokodillen spotten of afkoelen bij Wave Lagoon. Ook kan je een wandeling maken bij de haven of je benen strekken bij George Brown Botanic Garden.

De leukste campings in Northern Territory

Wij hebben 3,5 maand op een camping in Alice Springs gewerkt namelijk Discovery Parks Alice Springs. Deze raden we ook zeer aan omdat dit de enigste camping is met goede beveiliging. Ook vindt je hier een heerlijk zwembad, een fitness, een reading room en krijg je op zondagochtend gratis pannenkoeken.

Wanneer je naar de Uluru gaat zorg er dan voor dat je op Ayers Rock Resort Campground. staat. Het resort bestaat uit verschillende hotels, restaurantjes en een kleine supermarkt. Je kunt er ook voor kiezen om naar de gratis camping te gaan maar dan mag je niet eten in de restaurantjes (ja heel raar). Je hebt namelijk een bewijs nodig dat je op Ayers Rock Resort verblijft om er te kunnen eten. Daarnaast is het ook simpelweg praktischer omdat het dichtbij de Uluru ligt en je kunt zelf met bussen er naar toe gaan.

Random facts over de Northern Territory

  • The Northern Territory heeft een oppervlakte van ongeveer 1.421.000 vierkante kilometer
  • Er wonen ongeveer 250.000 mensen in deze staat.
  • Deze staat is een van de beste plaatsen ter wereld om sterren te bekijken
  • Deze staat heeft momenteel de grootste bevolkingsgroei van alle Australische staten
Scroll naar boven