Alles over Queensland

Queensland

Queensland (QLD) is een staat in het noordoosten van Australië en is de op één na grootste staat van het land. Vele reizigers bezoeken de oostkust want het heeft veel te bieden. Zo heb je misschien wel eens gehoord van het Great Barrier Reef, de Whitsundays of het Daintree Rainforest. Deze hoogtepunten kan je o.a. in Queensland vinden! Wij zijn in totaal 2 maanden in Queensland verbleven en delen graag onze persoonlijke tips en alle informatie die je nodig hebt wanneer je Queensland wilt bezoeken.

Beste reistijd Queensland

Queensland heeft een tropisch klimaat. Ga je wat verder naar boven en kom je in de omgeving van Cairns houdt dan rekening met het subtropisch klimaat. De beste reistijd voor Queensland is dus afhankelijk van je bestemming, daarom hebben we dit onderverdeeld in twee gebieden:

Beste reistijd rondom Brisbane (midden en zuid Queensland)
De beste reistijd rondom Brisbane is van september tot november en van maart tot mei. De temperaturen liggen rond de 20-25 graden en er valt weinig regen. Ga je buiten deze periode, houdt dan rekening met warme temperaturen boven de 30 graden Celsius.

Beste reistijd rondom Cairns (noorden Queensland)
Wanneer je naar het noorden van Queensland gaat probeer dan de maanden december t/m februari te vermijden! In deze maanden lopen de temperaturen hoog op en krijg je te maken met tropische cyclonen en valt er veel regen. De beste reistijd is dan ook het droogseizoen wat van mei t/m november loopt.

Wij zijn zelf in de maanden mei en juni naar Queensland geweest. Dit waren voor ons de perfecte maanden aangezien de temperaturen fijn waren en we niet te maken hadden met schoolvakanties.

Openbaar vervoer Queensland

Het openbaar vervoer in Queensland is goed geregeld en er zijn diverse mogelijkheden om te reizen. Zo zijn er bussen, treinen en veerboten die de verschillende steden en gebieden met elkaar verbinden. Ook zijn er diverse tours en excursies beschikbaar om de bezienswaardigheden van Queensland te ontdekken. Denk hierbij aan een boottocht naar Fitzroy Island, Green Island of een overnachting op Heron Island. Wij reizen zelf in een eigen auto door Australië, en raden ook zeker aan om een auto/camper te huren (of te kopen) wanneer je van plan bent om de oostkust van Australië te bezoeken. Zo bespaar je geld (vooral op hotel overnachtingen), en je zul je veel meer zien van de oostkust.

Leuke bezienswaardigheden in Queensland

Queensland heeft vele mooie plekken om te bezoeken. Hieronder geven wij een aantal tips die je zeker niet mag overslaan wanneer je een trip naar de oostkust wilt plannen.

Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef is een van de meest populairste bestemmingen in Australië en een van de zeven wereldwonderen. Het is het grootste koraal reef systeem in de wereld met een lengte van 2300 km. Je kan hier veel verschillende soorten vissen, schildpadden, haaien en walvissen spotten. Een van onze mooiste plekken waar wij gesnorkeld hebben is bij Mackay Reef. Om hier te komen moet je een tour boeken bij Cape Tribulation wat in het Daintree National Park ligt.

De Whitsundays Islands

De Whitsundays bestaat uit een groep van 74 eilanden en ligt aan de kust van Queensland. Het staat bekend om de mooie stranden, helder blauwe water en prachtig koraal. De meest bekende plek is Whitehave Beach wat bekend staat om een wit strand met een prachtig uitzicht. Wij hebben een zeilboot tour gedaan van 4 dagen wat echt geweldig was! Sla dit zeker niet over wanneer je naar de oostkust gaat.

Daintree National Park

De Daintree Rainforest is een van de oudste regenwouden ter wereld en is te vinden in het noorden van Queensland. Het regenwoud is de thuisbasis van unieke plantsoorten en je kan er cassowary’s spotten. Neem een kijkje bij Mossman Gorge, maak mooie wandelingen door het regenwoud of ga op zoek naar krokodillen met een tour.

Brisbane

De hoofdstad van Queensland is Brisbane. Het is een veelzijdige stad met mooi weer, leuke buiten activiteiten en culturele evenementen. Neem een boekje aan de South Bank Parklands, ga de stad in of maak een rondrit over de Brisbane River. Tip: maak gebruik van de CityHopper. Deze boot brengt je gratis naar 7 verschillende plekken, dat scheelt je weer parkeer kosten en je ziet de stad vanuit een andere hoek.

K'gari (Fraser Island)

K'gari Island (voorheen Fraser Island) is een unieke ervaring die je zeker niet mag overslaan. Het is namelijk het grootse zand eiland te wereld waar je op mag rijden. Huur een 4x4 auto en ga zelf op pad naar Lake McKenzie, de Champagne Pools of bekijk het shipwreck. Kijk goed rond want er lopen ook dingo's rond! Wil je niet zelf een auto huren? Geen probleem, er gaan namelijk ook tours naar het eiland toe. Wij hebben zelf een auto gehuurd en gebruik gemaakt van een hotel overnachting.

De leukste camping aanraders in Queensland

In tegenstelling tot andere staten vindt je in Queensland weinig gratis campings. Kom je in de buurt van een grote stad, houdt er dan rekening dat er bij veel campings een minimum van 2 nachten is. Daarnaast zijn de staan plekken ook kleiner vergeleken met andere staten. Wanneer je naar de omgeving van Brisbane gaat raden wij de camping Canunga Showgrounds aan. Hier hebben wij een aantal dagen gestaan en ze bieden ruime plekken aan in een rustige omgeving. Ben je in het leuke plaatstje Noosa? Ga dan naar de camping Boreen Point Noosa. Hier stonden wij zelf 1 nacht, maar hadden hier zeker meerdere nachten willen staan. Wil je naar het Daintree Rainforest? Boek dan een overnachting bij Safari Lodge and Campground. Hier vertrekt namelijk ook de tour naar het Mackay Reef. Dit scheelt weer een auto rit, en bevindt zich bij een kleine shop en restaurant.

Random facts over Queensland

  • Queensland heeft een inwonersaantal van ongeveer 5 miljoen mensen.
  • De oppervlakte van QLD is 1.852.642 vierkante kilometer.
  • QLD heeft de grootste koraal- en sponzenpopulatie ter wereld.
  • Dit is de enigste staat waar je legaal mag skydiven zonder vergunning.

Meer artikelen over Queensland

Scroll naar boven