Alles over Tasmanië

Tasmanië is een eiland in het Zuid Oosten van Australië. De Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman heeft het eiland in 1642 ontdekt en is later naar hem vernoemd. Tasmanië heeft een prachtige natuur, en wij zijn helemaal verliefd geworden op Tasmanië. Wij zijn in totaal 3 weken in Tasmanië geweest en delen graag onze persoonlijke tips en alle informatie die je nodig hebt wanneer je Tasmanië wilt bezoeken.

Beste reistijd Tasmanië

Tasmanië heeft een zeeklimaat, en kent verschillende seizoenen. De beste reistijd is van december tot maart. In deze periode heb je aangename temperaturen en valt er bijna geen neerslag. Houdt er wel rekening mee met het feit dat er dan schoolvakanties zijn en het drukker is op het eiland. Boek op tijd (minstens 4/5 maanden van tevoren) je tickets voor de ferry, voornamelijk wanneer je de oversteek met je auto wilt maken. Kies je ervoor om buiten deze maanden te reizen, houdt dan rekening met neerslag en koudere temperaturen.

Wij zijn zelf in de maand april geweest en hadden veel dagen neerslag. Desondanks heeft dat geen roet in het water gegooid want ook met regen is Tasmanië mooi. Zorg wel voor een goede regenjas als je in de regenmaanden gaat.

Openbaar vervoer Tasmanië

Het openbaar vervoer in Tasmanië is minder goed geregeld dan in andere staten. Zo zijn er geen treinverbindingen maar rijden er wel bussen die je verder kunnen brengen. De plekken die wij hebben bezocht waren allemaal niet met het openbaar vervoer bereikbaar, en we hebben het idee dat je dan veel mist. Zorg er daarom voor dat je een auto huurt als je op Tasmanië bent. Verkijk je niet op de afstanden, want Tasmanië is als nog twee keer zo groot als Nederland.

Leuke bezienswaardigheden in Tasmanië

Tasmanië is een prachtig eiland waar je maanden kunt verblijven. Het heeft zoveel te bieden. Helaas heeft niet iedereen zoveel tijd dus hebben we een aantal bezienswaardigheden opgesteld die het bezoek waard zijn.

Maria Island

Maria Island is een eiland dat voor de oostkust van Tasmanië ligt. Om er te komen moet je een veerboot nemen vanaf het plaatsje Triabunna. Het is een auto-vrije eiland en je vindt er naast een campingplek en een eenvoudige accommodatie verder niks. Op dit eiland heb je de kans om de Tasmaanse Duivel te zien, een uitstervend diersoort. Je kan het eiland per voet of fiets ontdekken. Wij hadden eerst een fiets gehuurd maar vanwege de neerslag hebben we het eiland toch per voet afgelegd waar we onze eerste moeder met baby wombat gezien!

Freycinet National Park

Het Freycinet National Park ligt aan de oostkust van Tasmanië en staat vooral bekend om Wineglass Bay. Dit is een prachtige baai met een wit strand en helderblauw water. Om hier te komen moet je een wandeling maken van ongeveer 1,5 uur. Je bent waarschijnlijk niet de enigste wanneer je het punt bereikt want dit is namelijk de meest gefotografeerde plek van Tasmanië.

Hobart

Hobart is de hoofdstad van Tasmanië. Het centrum is kleiner dan andere steden, maar er is als nog veel te doen. Zo kan je een bezoekje brengen aan verschillende musea (sommige ook gratis) of wandel je over de Salamanca Market (elke zaterdag). Neem ook een kijkje bij de haven waar je, als je geluk hebt zeeleeuwen kan spotten.

Bruny Island

Bruny Island ligt op 2 uur rijden van Hobart vandaan. Het is een prachtige plek met mooie stranden, hoge kliffen en diepe grotten. Je hebt ook de kans om hier zeehonden, pinguïns en veel verschillende vogelsoorten te spotten. Neem een bezoekje aan The Neck Lookout voor een prachtig uitzicht.

Cradle Mountain

Het mooiste pareltje hebben we voor het laatst bewaard, namelijk Cradle Mountain. In deze unieke wildernisgebied vindt je een tal van wandelroutes. Er zijn verschillende wandelroutes die beginnen bij het bezoekerscentrum. Het maakt niet uit wanneer je naar Cradle Mountain gaat want elk seizoen is bijzonder mooi. Wij zijn in de herfst gegaan en kregen te maken met zon, regen, wind en zelfs sneeuw (allemaal op één dag!). Je hebt ook grote kans om hier wombats, pademelons en wallaby’s te vinden.

De leukste camping aanraders in Tasmanië

Wanneer je een bezoek brengt aan Tasmanië heb je de kans om te overnachting in prachtige nationale parken. Voor een klein bedrag heb je een campingspot tussen de wallaby’s in. Een van onze eerste campings op Tasmanië lag in Narawntapu National Park en heet Springlawn Campground hier reden we met zonsondergang doorheen wat echt prachtig was! In de ochtend werden we wakker met allemaal wallaby’s om ons heen. Een andere camping dat wij aanraden is op Bruny Island genaamd Captain Cook Holiday Park. De camping zelf is niet zo bijzonder maar het is wel een camping die op een gunstige plek ligt om albino wallaby’s te spotten.

Random facts over Tasmanië

  • Hobart is de op één na oudste stad van Australië.
  • Tasmanië heeft de oudste gevangenis van Australië (Port-Arthur gevangenis).
  • Het eiland heeft een oppervlakte van 68.401 km2.
  • Er wonen ongeveer 504.000 mensen in Tasmanië.

Meer artikelen over Tasmanië

wombat Maria Island

Maria Island bezoeken: Tips en praktische informatie

Door Lisanne | februari 5, 2024

Maria Island, gelegen aan de oostkust van Tasmanië is een plek die je zeker moet bezoeken wanneer je naar Tasmanië gaat. Je kunt hier veel dieren spotten waaronder wombats (met baby’s), kangoeroes en als je geluk hebt een Tasmaanse Duivel. Daarnaast is het eiland ook prachtig om te zien door haar mooie baaien, ruige kliffen […]

Cradle Mountain

Cradle Mountain bezoeken: Tips en praktische informatie

Door Lisanne | februari 3, 2024

Cradle Mountain ligt in het noordwesten van Tasmanië en is een prachtige berg gelegen in het Cradle Mountain – Lake St Clair National Park. Het is een van onze favoriete plekken in Tasmanië waar wij alle vier seizoenen in één dag hebben meegemaakt. Je kunt er prachtige wandelingen maken en veel wildlife spotten. In deze […]

Hobart bezienswaardigheden

Wat te doen in Hobart: De beste tips in de stad

Door Marit | februari 2, 2024

Hobart is de hoofdstad van Tasmanië en is de op één na oudste stad van Australië. Het voelt eigenlijk als een groot dorp en heeft een fijne sfeer. Ondanks dat het een kleine stad is, is er wel veel te doen. In deze blog beschrijven wij de leukste bezienswaardigheden in de stad met daarbij handige […]

Scroll naar boven