Cradle Mountain bezoeken: Tips en praktische informatie

Cradle Mountain ligt in het noordwesten van Tasmanië en is een prachtige berg gelegen in het Cradle Mountain – Lake St Clair National Park. Het is een van onze favoriete plekken in Tasmanië waar wij alle vier seizoenen in één dag hebben meegemaakt. Je kunt er prachtige wandelingen maken en veel wildlife spotten. In deze blog delen wij graag onze persoonlijke tips en praktische informatie die jij nodig hebt voor een onvergetelijk bezoek aan dit gebied.

Beste reistijd Cradle Mountain 

Het weer in het westen van Tasmanië, waar Cradle Mountain ligt is erg onvoorspelbaar. Zo kan de dag beginnen met een zonnetje en eindigen met een sneeuwbui. Wij hebben dit zelf meegemaakt wat ook weer een bijzondere ervaring geeft. De beste tijd om het gebied te bezoeken is in de Australische lente (september tot november) en de Australische zomer (december tot februari). In deze maanden zijn de dagen het langst en staat alles mooi in bloei. In de laatst genoemde maanden is het wel drukker vanwege de zomervakantie dus als het kan probeer dit dan te vermijden. De overige maanden kan je Cradle Mountain ook bezoeken maar houdt dan wel rekening met slechter weer.

Wij zijn zelf in de maand april geweest en hadden veel regen in Tasmanië, waaronder Cradle Mountain. Desondanks hebben we echt genoten en heeft het de pret niet gedrukt. Laat je hierdoor dus niet tegenhouden.

Cradle Mountain - Lake St Clair National Park.
Cradle Mountain – Lake St Clair National Park.

Bereikbaarheid 

Cradle Mountain is toegankelijk via verschillende routes, afhankelijk van je startpunt. De meest gebruikte route is vanuit Launceston, een rit van ongeveer 2,5 uur (140 km) of vanuit Hobart, ongeveer 4 uur (300 km). Wij hebben zelf op de camping Discovery Parks – Cradle Mountain gestaan wat we echt aanbevelen. Naast de gezellige camp kitchen is het ook praktisch, want je kan vanuit het park naar het bezoekerscentrum lopen dat het startpunt van alle wandelingen is. 

Toegangsprijzen 

Om het nationaal park van Cradle Mountain te kunnen bezoeken moet je een toegangsticket kopen. Dit doe je bij het bezoekerscentrum bij de ingang van het park. Op dit moment (februari 2024) betaal je AUD $27,95 per persoon inclusief de shuttlebus. Dit is voor 24 uur geldig. Ben je van plan om meerdere nationale parken te bezoeken in Tasmanië? Dan ben je voordeliger uit met een Holiday Pass. Wij hebben hier gebruik van gemaakt en daardoor meerdere dagen Cradle Mountain kunnen bezoeken. Hier vindt je meer informatie over de prijzen.

Parkeren en shuttlebus 

Je kunt je auto parkeren bij het bezoekerscentrum. Dit is een grote parkeerplaats waar je ook makkelijk je camper kwijt kan. Je kunt op een paar plekken in het park met je auto komen, maar dan moet je wel achter de bussen in een konvooi achter elkaar rijden om er weer uit te komen. Als je verder het park in wilt gaan dan is de enigste optie gebruik maken van de shuttlebussen. Dit is ook tevens de meest handige manier, want deze bussen stoppen regelmatig op verschillende plekken bij het startpunt (of eindpunt) van verschillende wandelroutes.

Wandelroutes 

Het nationaal park biedt een tal van verschillende mooie wandelroutes voor ieder niveau. Bij het bezoekerscentrum zie je elke dag een bord hangen waarop staat of een wandelroute open is of niet. Dit heeft te maken met veiligheid i.v.m het weer. De broer van Marit kan het bevestigen want hij heeft per ongeluk (iets met verkeerd de kaart lezen) een afslag genomen naar een afgesloten route voor die dag. Gelukkig is hij weer veilig naar beneden gekomen, maar een pretje was het zeker niet. Je kunt je laten informeren bij het bezoekerscentrum naar mooie wandelingen of vooraf zelf voorbereiden. Hieronder zijn enkele populaire routes waarvan wij er ook een paar hebben gelopen.  

Dove Lake Circuit Walk

Een relatief gemakkelijke 6 km lange wandeling die ongeveer 3 uur duurt. De wandeling brengt je rond het pittoreske Dove Lake waarbij je een prachtig uitzicht hebt op Cradle Mountain. Tijdens deze wandeling zul je veel vogelsoorten spotten. Waaronder de Tasmanian Scrubwren en de Black Currawong. Door het rustige water en de omliggende bossen trekt het ook pademelons en wallabies aan, voornamelijk rond de schemering.

Ronny Creek

Een prachtige wandeling van ongeveer 11 kilometer waarbij je deels over boards loopt, maar ook over natuurpaden. Wij vonden dit een prachtige wandeling, omdat we naast de mooie natuur ook veel wombats hebben gezien. Je kunt ze het beste in de late middag of vroege avond spotten.

Marion’s Lookout

Bereikbaar vanuit de parkeerplaats van Dove Lake of Ronny Creek start de wandeling van Marion’s Lookout. Dit is een meer uitdagende wandeling, maar het is het klimmen zeker waard. Je wordt beloond met panoramische uitzichten over Cradle Valley, Dove Lake en Cradle Mountain zelf.

Enchanted Walk

Deze korte wandeling, gelegen bij het Cradle Mountain Visitor Centre, is ideaal voor het spotten van pademelons, wallabies en een verscheidenheid aan vogelsoorten. De wandeling gaat door een mooi stuk regenwoud, waar de rust en het kabbelende water van de beek de perfecte omgeving bieden om dieren in hun natuurlijke habitat te observeren.

Cradle Mountain Summit Hike 

Wil je naar de top van Cradle Mountain? Dan moet je deze wandeling gaan lopen. Het is een intense, maar lonende klim en start meestal vanaf Marions Lookout waarbij je over rotsblokken en smalle richels naar de top gaat. De beklimming is technisch en vereist een goede fysieke conditie. Echter, de beloning voor het bereiken van de top is ongeëvenaard: een 360- graden uitzicht over het nationale park en daarbuiten.

Overland Track

De Overland Track is een iconische meerdaagse trektocht die start bij Cradle Mountain en eindigt bij Lake St Clair. Deze 65 km lange route neemt je mee door het hart van de Tasmanian Wilderness World Heritage Area. Heb je dus zin om een aantal dagen te lopen, dan is dit een perfecte wandeling voor jou. Misschien spot je onderweg zelfs een Tasmanian Devil!

Cradle Mountain bezoeken is absoluut een must- do wanneer je naar Tasmanië gaat. Zorg voor goede wandelschoenen en bereid je voor op het wisselende weer. Doe daarom het liefst kleding aan met laagjes, want van het wandelen krijg je het ook warm. Neem daarnaast voldoende water en wat eten mee voor onderweg. Bij het bezoekerscentrum zit ook een cafe waar je wat lekkers kan halen.

Deze blogs zijn ook interrestant waneer je naar Tasmanië gaat:
Alles over Tasmanië
Wat te doen in Hobart: De beste tips in de stad

Deel dit bericht

Ons avontuur door Nieuw-Zeeland

Door Lisanne | juni 3, 2024

Simkaart in Nieuw-Zeeland kopen | Een handig overzicht

Door Lisanne | mei 26, 2024

De voordelen van het gebruiken van een VPN op reis

Door Lisanne | april 26, 2024

Ontdek de Eyre Peninsula van Zuid-Australië

Door Marit | april 26, 2024

De Yorke Peninsula ontdekken

Door Marit | april 23, 2024

Ontdek Yorke Peninsula in Zuid-Australië

Door Lisanne | april 6, 2024

Flinders Ranges bezoeken: Tips en informatie

Door Lisanne | april 3, 2024

Wij gaan weer reizen!

Door Marit | maart 22, 2024

Wat te doen in Singapore: De leukste activiteiten!

Door Marit | maart 13, 2024

Overnachten in Singapore: Dit zijn de leukste hostels & hotels

Door Marit | maart 10, 2024

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Singapore

Door Marit | maart 9, 2024

Barossa Valley bezoeken: Dit is er te doen

Door Lisanne | maart 3, 2024

19 handige apps voor jouw reis door Australië

Door Marit | maart 1, 2024

Ontdek Fleurieu Peninsula in Zuid-Australië

Door Lisanne | februari 28, 2024

Whitsundays bezoeken: De ultieme ervaring

Door Lisanne | februari 24, 2024

K’gari (Fraser Island) bezoeken | Leuke plekken en tips

Door Lisanne | februari 21, 2024

Simkaart in Maleisië kopen | Een handig overzicht

Door Lisanne | februari 17, 2024

15 Bucket List activiteiten in Australië die je NIET mag missen!

Door Marit | februari 8, 2024

Maria Island bezoeken: Tips en praktische informatie

Door Lisanne | februari 5, 2024

Cradle Mountain bezoeken: Tips en praktische informatie

Door Lisanne | februari 3, 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Scroll naar boven