Wat te doen in Alice Springs: De beste tips in de stad

Alice Springs ligt in de staat Northern Territory en wordt vaak gebruikt als uitvalbasis voor een trip naar de West Macdonnell Ranges, Uluru of de Kings Canyon. Het is een van de grootste steden in het binnenland van Australië, met een bevolking van ongeveer 25.000 mensen. Ongeveer 20% van de bevolking is van Aboriginal afkomst. Wij hebben drie maanden gewerkt in Alice Springs waardoor we de stad goed hebben leren kennen.  In deze blog vertellen wij over onze ervaring met de stad en waarom je een bezoekje aan Alice Springs zeker niet moet overslaan.

Algemene informatie

De geschiedenis van Alice Springs gaat terug tot de late 19e eeuw, toen het werd gesticht als een telegraafstation. Het werd later een belangrijk centrum voor de veeteelt en het transport van goederen en mensen tussen de oost- en westkust van Australië. Tegenwoordig is het een belangrijk toeristisch centrum, bekend om zijn prachtige landschappen, culturele erfgoed en avontuurlijke activiteiten. Helaas heeft Alice Springs ook te kampen met enkele problemen, waaronder hoge armoede- en werkloosheidscijfers, en een hoog aantal alcoholgerelateerde incidenten. Er zijn echter ook veel lokale gemeenschapsinitiatieven die gericht zijn op het aanpakken van deze problemen en het verbeteren van het leven van de inwoners van Alice Springs.

Is het veilig om naar Alice Springs te gaan?

Wanneer je Alice Springs aan het Googlen bent zal je hoogstwaarschijnlijk veel negatieve berichten lezen en vraag je misschien bij jezelf af of je hier wel naar toe moet gaan. Wat ons betreft moet dit je niet tegenhouden, maar wees wel voorzichtig. Wij hebben gelukkig in de drie maanden tijd geen nare ervaringen gehad, maar andere reizigers die we ontmoet hebben wel. Daarom hebben wij een aantal handige tips opgesteld om het verblijf in Alice Springs zo comfortabel mogelijk te maken:

1. Laat geen waardevolle spullen in de auto liggen

In het begin van onze tijd in Alice Springs zorgden we ervoor dat één van ons in de auto verbleef tijdens boodschappen doen, omdat er veel auto inbraken zijn. Al snel hebben we dit losgelaten, want wanneer je bij een drukke parkeerplek overdag je auto neerzet is de kans op inbraak heel klein. Zorg ervoor dat je geen waardevolle spullen in het zicht hebt liggen.

2. Ga niet ’s avonds over straat lopen

Zorg ervoor dat je ’s avonds niet over straat loopt. Alle winkels sluiten ook om 19:00 uur, dus veel heb je er niet aan. Wij zijn wel elke donderdag avond met collega’s naar het casino geweest, maar gelukkig is hier nooit wat gebeurd. Zorg er dus voor dat je ook met andere bent als je toch ’s avonds over straat gaat. Probeer in ieder geval het centrum te vermijden.

3. Zorg voor een goede overnachtingsplek

Wij hebben op Discovery Parks Alice Springs gewerkt en we raden het ook aan om naar deze camping te gaan wanneer je Alice Springs bezoekt. Deze camping is namelijk het best beveiligd en zo lang je je auto/camper op slot doet hoef je niet bang te zijn. De incidenten die zich hebben afgespeeld zijn ook bij bezoekers die niet hun caravan op slot hebben gedaan. Wanneer je in de stad wilt overnachten raden wij aan om dit eigenlijk te vermijden. In het centrum spelen zich de meeste incidenten af en wij hebben iemand ontmoet waarbij er op de hotelkamer (met deur op slot) werd ingebroken. Kies daarom voor een camping iets buiten de stad (zoals die van ons).

Hopelijk hebben we je niet al te bang gemaakt, want wij hebben in die drie maanden dus niks meegemaakt. Onze eindconclusie is dan ook dat je je gezonde verstand moet gebruiken en check, check, check of je alles op slot hebt gedaan. Wij hebben ons nooit onveilig gevoeld hier. Daarom hebben wij ook een aantal leuke persoonlijke tips voor jullie dat je zeker niet moet overslaan in Alice Springs

Leuke activiteiten in Alice Springs

Er is veel te doen in Alice Springs, variërend van wandelen en kamperen in de nabijgelegen MacDonnell Ranges, tot het verkennen van de lokale cultuur en kunst in de vele galerieën en musea. In deze blog richten we op activiteiten die rondom Alice Springs te bezoeken zijn.

1. Botanic Gardens

De Botanic Gardens van Alice Springs liggen in het centrum en wij zijn hier meerdere malen geweest. Het leuke aan de Botanic Gardens is dat je hier rock wallaby’s kan spotten. Daarnaast heb je ook een prachtig uitzicht over de stad wanneer je de wandeling van 15 minuten naar boven maakt. Heb je zin in iets lekkers? Er zit ook een cafe waar je een bezoekje aan kunt brengen.

2. Outback Air Ballooning

Wil je de omgeving van Alice Springs op een andere manier zien? Kies dan voor een hete luchtballonvaart en je zult gegarandeerd mooie plaatjes schieten. Wij hebben een tour geboekt waarbij we de zonsopkomst hebben gezien vanuit de ballon wat echt bijzonder was. Zo zagen wij ook kangoeroes rondhuppelen en wilde paarden rondrennen. Het voordeel is dat de organisatie je oppikt bij je accommodatie, dat scheelt weer vroeg inpakken.

3. The Kangaroo sanctuary Alice Springs

Een van onze hoogtepunten in Alice Springs was The Kangaroo Sanctuary. Hier vangen ze namelijk kangoeroes die een ongeluk hebben gehad of ziek zijn. Het doel is dat ze weer in het wild worden geplaatst, maar sommigen zullen voor altijd op de sanctuary blijven omdat dit niet meer mogelijk is. Samen met een gids ga je het terrein op en krijg je veel interessante informatie over de kangoeroes. Ook heb je de kans om voor even een kangoeroe moeder te zijn. Dit houdt in dat je een baby kangoeroe vast mag houden!

4. Anzac Hill

Anzac Hill is een herdenkingsplaats waar je informatie zult vinden over alle oorlogen waar Australië aan mee heeft gedaan. Daarnaast staat Anzac Hill ook bekend om de plek waar je de beroemde Alice Springs foto kan maken over de stad. Ben je wat later op de dag? Blijf nog even wachten, want dan kan je ook een mooie zonsondergang over de stad zien.

5. Bezoek een kunstgalerie of doe een Aboriginal art workshop

De Aboriginal mensen hebben geen handgeschreven taal en daarom maken ze gebruik van symbolen die ze verwerken in ‘artwork’. Er zijn veel kunstgaleries te vinden in het centrum waar je ook schilderijen en doeken kunt kopen. Je kunt er ook voor kiezen om een eigen ‘art painting’ te maken met een workshop en zo meer te weten komen over deze kunst.

De omgeving van Alice Springs

Naast de activiteiten die we hebben omschreven in Alice Springs is er ook veel te doen buiten de stad. Zo kan je naar de West Macdonnell Ranges, de Uluru en de Kings Canyon. Deze blog’s komen binnenkort online!

In beeld

Wij leggen onze avonturen vast middels blog’s en vlog’s. Bekijk hieronder ons avontuur in Alice Springs waar we een aantal maanden hebben gewerkt en de omgeving hebben ontdekt.

 

Deel dit bericht

Simkaart Malediven kopen | Een handig overzicht

Door Marit | juli 15, 2024

Het avontuur in Australië zit erop!

Door Marit | juni 21, 2024

Ons avontuur door Nieuw-Zeeland

Door Lisanne | juni 3, 2024

Simkaart in Nieuw-Zeeland kopen | Een handig overzicht

Door Lisanne | mei 26, 2024

De voordelen van het gebruiken van een VPN op reis

Door Lisanne | april 26, 2024

Ontdek de Eyre Peninsula van Zuid-Australië

Door Marit | april 26, 2024

De Yorke Peninsula ontdekken

Door Marit | april 23, 2024

Ontdek Yorke Peninsula in Zuid-Australië

Door Lisanne | april 6, 2024

Flinders Ranges bezoeken: Tips en informatie

Door Lisanne | april 3, 2024

Wij gaan weer reizen!

Door Marit | maart 22, 2024

Wat te doen in Singapore: De leukste activiteiten!

Door Marit | maart 13, 2024

Overnachten in Singapore: Dit zijn de leukste hostels & hotels

Door Marit | maart 10, 2024

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Singapore

Door Marit | maart 9, 2024

Barossa Valley bezoeken: Dit is er te doen

Door Lisanne | maart 3, 2024

19 handige apps voor jouw reis door Australië

Door Marit | maart 1, 2024

Ontdek Fleurieu Peninsula in Zuid-Australië

Door Lisanne | februari 28, 2024

Whitsundays bezoeken: De ultieme ervaring

Door Lisanne | februari 24, 2024

K’gari (Fraser Island) bezoeken | Leuke plekken en tips

Door Lisanne | februari 21, 2024

Simkaart in Maleisië kopen | Een handig overzicht

Door Lisanne | februari 17, 2024

15 Bucket List activiteiten in Australië die je NIET mag missen!

Door Marit | februari 8, 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Scroll naar boven