9x waarom wij niet naar Australië willen emigreren

Australië vinden wij echt een prachtig land om door te reizen. Regelmatig krijgen wij de vraag of we niet naar Australië willen emigreren. We zijn tenslotte zo lang hier. Het antwoord verrast sommigen: hoewel we de schoonheid en de diversiteit van andere landen geweldig vinden blijft Nederland onze favoriete plek om in te wonen. Maar waarom? Wat maakt Nederland voor ons zo bijzonder in vergelijking met een prachtig, uitgestrekt land zoals Australië? In deze blog delen wij onze persoonlijke redenen en ervaringen waarom wonen in Nederland zo slecht nog niet is.

1. Gezelligheid

Echte Nederlandse gezelligheid kennen ze wat ons betreft niet in Australië. Hoe moet je überhaupt ook ‘gezelligheid’ uitleggen als er geen eens een Engels woord voor bestaat. Wij missen het heel erg om even gezellig buiten op een terrasje wat te eten en te kletsen. Hier in Australië hebben we tot nu toe nog maar weinig terrasjes gevonden. Als je een dagje gaat shoppen, dan eet je vaak wat in een foodhal van een grote shoppingcentra in plaats van leuk buiten op het terras.

2. Klimaat en seizoenen

Hoewel Australië prachtige zonnige dagen heeft, missen we in Nederland de duidelijke seizoensveranderingen. Het ligt er natuurlijk aan waar je bent in Australië, maar wanneer je in het noorden woont krijg je een aantal maanden te maken met tropische cyclonen en hoge luchtvochtigheid wat echt geen pretje is. Maar ook wanneer je in het zuiden woont is het klimaat niet altijd even fijn. Zo zijn er veel meer dagen waar de temperaturen heel hoog oplopen waar wij niet goed tegen kunnen. Ook missen wij stiekem de Nederlandse kou tijdens de kerstdagen. Het voelt voor ons heel gek om in de zomer kerst te vieren.

3. Geschiedenis

Nederland mag dan klein zijn in oppervlakte, maar het is rijk aan cultuur en geschiedenis. Van beroemde musea en historische steden tot aan onze rijke handelsgeschiedenis. Echt mooie oude gebouwen zoals we dat in Nederland kennen vindt je hier niet in Australië. Zo missen we het struinen door een leuk centrum met oude kerken, herenhuizen en grachten.

4. Kleinere afstanden

In Nederland ben je nooit ver van iets nieuws en spannends. Dankzij de kleine omvang van het land, kun je binnen een paar uur van een stad naar een rustig dorp reizen. In Australië zul je dit veel minder hebben. Bekijk de kaart hieronder maar eens en zie hoe groot de afstanden zijn. Wil je wat van het land zien dan zal je dus lange afstanden moeten afleggen. Een voorbeeld: wij zijn nu voor langere tijd in het plaatsje Hahndorf en de enige grote stad in deze staat is Adelaide, wat je na een tijdje ook wel hebt gezien. Wil je naar een andere grote stad dan moet je meerdere dagen reizen of het vliegtuig pakken.

Grootte Europa vs Australie

5. Familie en vrienden

Helemaal naar Australië emigreren betekent ook veel minder (fysiek) contact met familie en vrienden in Nederland. Even gezellig op bezoek gaan zit er niet meer in en wij denken dat je aardig wat leuke momenten zult gaan missen waar je fysiek bij wilt zijn, iets dat wij nu al af en toe hebben. Zo zijn wij onder andere al meerdere feestjes, uit etentjes en een gezellig familie weekend mis gelopen. Die hopen we overigens wel weer in te halen zodra wij weer in Nederland zijn.

6. Toegankelijkheid van Europa

Een groot voordeel van wonen in Nederland is de nabijheid van andere Europese landen. Binnen enkele uren kun je je in een compleet andere cultuur en omgeving bevinden, iets wat in het geïsoleerde Australië veel moeilijker is. Na lange tijd in Australië kijken wij er ook erg naar uit om binnenkort naar Nieuw-Zeeland te gaan en te zien hoe dat land is.

7. Cultuur en tradities

Kerst is voor ons samen zijn met familie en lekker warm binnen onder een dekentje zitten, omdat het buiten zo koud is.  Daarnaast hebben we het de afgelopen twee jaar het gourmetten ontzettend gemist. Dit is toch wel iets wat wij typisch kerst vinden. Als we dit concept aan Australiërs uitleggen dan vinden ze ons maar raar, want waarom zou je binnen ‘barbecuen’ als je hele huis er twee dagen later nog steeds naar stinkt? Met Sinterklaas missen we de lekkere pepernoten en de gezellige dobbelspellen met familie of vrienden, en met Koningsdag de leuke feesten en rommelmarkten. Wat Marit ook erg heeft gemist zijn de heerlijke oliebollen met Oud & Nieuw, die hier nergens te verkrijgen zijn. Wanneer je naar Australië gaat emigreren zal je dit allemaal niet meemaken.

8. Nederlands eten en supermarkten

We hadden het niet verwacht maar we missen nu toch echt wel typische Nederlands eten zoals een frikandel, drop en stroopwafels. Gelukkig zijn er in Australië wel wat Nederlandse winkels te vinden, maar het concept snackbar dat kennen ze hier niet. Net zoals de ‘all-you can eat’ concepten die hier nauwelijks te vinden zijn. Als we terug in Nederland zijn zullen we ook als eerst naar ’t Zusje gaan. Daarnaast houden we echt van de Nederlandse supermarkten waar alles in klein verpakkingen is, lekkere Johma salades te vinden zijn, verse net gebakken broodjes en veel voorgesneden groenten zijn. En nee dit zul je niet in Australië vinden.

9. Fietsen en de wegen

Ons land beschikt over een van de beste fietsinfrastructuren ter wereld. In Australië vind je nauwelijks fietspaden en als je dus even een stukje wilt fietsen dan deel je de weg met auto’s wat het niet altijd even veilig maakt. In Nederland vinden we de wegen ook overzichtelijker, in Australië moet je soms best lang wachten tot je kunt oversteken met de auto omdat er geen stoplichten staan. Daarnaast zijn de wegen in Nederland ook veel beter onderhouden in vergelijking met Australië waar we vaak over potholes rijden.

Wij vinden het heel leuk om de wereld te ontdekken en op reis te gaan, maar uiteindelijk ligt ons hart toch in Nederland waar we ons thuis voelen. Daarbij willen we ook zeggen dat Australië echt een land is dat je ooit moet bezoeken maar emigreren naar Australië hoeft van ons persoonlijk niet.

Deze blogs zijn ook interessant wanneer je naar Australië gaat:
15 Bucket List activiteiten in Australië die je niet mag missen!
Wat te doen in Sydney: De beste tips in en rondom de stad
Wat te doen in Melbourne: De beste tips in en rondom de stad

Deel dit bericht

Ons avontuur door Nieuw-Zeeland

Door Lisanne | juni 3, 2024

Simkaart in Nieuw-Zeeland kopen | Een handig overzicht

Door Lisanne | mei 26, 2024

De voordelen van het gebruiken van een VPN op reis

Door Lisanne | april 26, 2024

Ontdek de Eyre Peninsula van Zuid-Australië

Door Marit | april 26, 2024

De Yorke Peninsula ontdekken

Door Marit | april 23, 2024

Ontdek Yorke Peninsula in Zuid-Australië

Door Lisanne | april 6, 2024

Flinders Ranges bezoeken: Tips en informatie

Door Lisanne | april 3, 2024

Wij gaan weer reizen!

Door Marit | maart 22, 2024

Wat te doen in Singapore: De leukste activiteiten!

Door Marit | maart 13, 2024

Overnachten in Singapore: Dit zijn de leukste hostels & hotels

Door Marit | maart 10, 2024

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Singapore

Door Marit | maart 9, 2024

Barossa Valley bezoeken: Dit is er te doen

Door Lisanne | maart 3, 2024

19 handige apps voor jouw reis door Australië

Door Marit | maart 1, 2024

Ontdek Fleurieu Peninsula in Zuid-Australië

Door Lisanne | februari 28, 2024

Whitsundays bezoeken: De ultieme ervaring

Door Lisanne | februari 24, 2024

K’gari (Fraser Island) bezoeken | Leuke plekken en tips

Door Lisanne | februari 21, 2024

Simkaart in Maleisië kopen | Een handig overzicht

Door Lisanne | februari 17, 2024

15 Bucket List activiteiten in Australië die je NIET mag missen!

Door Marit | februari 8, 2024

Maria Island bezoeken: Tips en praktische informatie

Door Lisanne | februari 5, 2024

Cradle Mountain bezoeken: Tips en praktische informatie

Door Lisanne | februari 3, 2024

1 gedachte over “9x waarom wij niet naar Australië willen emigreren”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Scroll naar boven