Wilde dieren in Australië spotten| De beste plekken

Australië is rijk aan wildlife en heeft dan ook bijzondere dieren die je nergens anders ter wereld zult zien. Natuurlijk wil je deze bijzondere dieren spotten, want een bezoek aan Australië kan niet ontbreken zonder een kangoeroe op de foto te zetten. Daarom hebben we voor jou een handig overzicht gemaakt met onze favoriete plekken waar je gegarandeerd kangoeroes, wallaby’s, koala’s, wombats en dingo’s kunt spotten.

Kangoeroes

We beginnen natuurlijk met het meest bekende Australische dier, dat ook wel bekend staat als het nationale symbool van Australië: de kangoeroe. Kangoeroes vormen een familie van buideldieren, met ongeveer 54 verschillende soorten. Kangoeroes kan je door heel Australië eigenlijk wel vinden. De grijze reuzenkangoeroe wordt veel gevonden in het oosten van Australië, met name rondom Canberra. De rode reuzenkangoeroe is de grootste kangoeroe soort en wordt vaker gevonden in de Outback van Australië. Een kangoeroe vinden in Australië is zeker niet moeilijk. Als een plek gras en water heeft is de kans vaak al groot dat er kangoeroes in de buurt zijn. Met name golfbanen en nationale parken zijn populair onder de kangoeroes. De meest gunstige tijdstippen om kangoeroes in het wild te kunnen zien zijn de vroege ochtenduren en de late namiddag en vroege avonduren. Op deze momenten zijn ze vaak aan het grazen. Hieronder hebben we een lijstje opgesteld met een aantal van onze favoriete plekken waar wij deze dieren in Australië gespot hebben:

 1. Tidbinbilla Nature Reserve.

  Dit reservaat ligt net buiten de hoofdstad Canberra en biedt een grote kans om kangoeroes in hun natuurlijke omgeving te vinden. Wij zijn hier geweest in de Australische zomer rond de kerst. Ondanks dat wij er midden op de dag waren en het zonnetje heerlijk scheen, hebben wij hier een heleboel kangoeroes gezien. Ze lagen allemaal heerlijk te chillen in de schaduw van de bomen in het park.

 2. Anglesea Golf Club.

  Deze golf baan heeft een grote naam gekregen, omdat hier een hele grote wilde groep kangoeroes “woont”. Het is één van de meest populaire attracties geworden langs de Great Ocean Road, gelegen in de staat Victoria. Iedere dag staan er vrijwilligers klaar om een informatieve tour over de kangoeroes te geven. Ze nemen je mee in een golfkarretje en weten precies waar de kangoeroes te vinden zijn. Wij vonden dit persoonlijk erg leuk, omdat we zo allemaal leuke feitjes over kangoeroes te weten zijn gekomen.

 3. Horizons Kangaroo Sanctuary.

  Dit is een sanctuary en campground in één in het mooie stadje Agnes Water gelegen in de staat Queensland. Als je met je eigen auto of campervan door Australië reist is dit een super plekje om een nacht door te brengen. Er huppelen hier een aantal kangoeroes rond die zijn opgevangen nadat ze een auto ongeluk hebben gehad, maar verder zijn het allemaal wilde kangoeroes die er zelf voor kiezen hier rond te hangen. Ze zijn allemaal best gewend aan mensen, dus je kunt redelijk dichtbij komen. Zo hebben wij op deze plek een joey (baby kangoeroe) gezien die zijn eerste stapjes buiten de buidel van zijn moeder maakte. Dit was echt fantastisch om mee te maken.

 4. Maria Island.

  Maria Island is een klein eilandje van Tasmanië. Het staat bekend om haar gevarieerde wildlife en de prachtige wandelingen die je er kunt maken. De kangoeroes op het eiland behoren tot de soort forester kangoeroes en zijn er de hele dag door te vinden. Er rijden op dit eiland namelijk geen auto’s, dus de dieren zijn ook overdag actief. Wij vonden dit eiland prachtig en raden dit dan ook zeker aan.

 5. Lucky Bay.

  Lucky Bay in West-Australië is dit jaar uitgeroepen tot de het mooiste strand ter wereld vanwege het prachtige witte strand en helderblauwe water. Een andere reden waarom het is uitgekozen is omdat er op het strand regelmatig kangoeroes rondhuppelen. Zelf zijn we hier helaas nog niet geweest, maar het strand staat hoog op ons lijstje om nog te bezoeken.

Tip: wil je er zeker van zijn dat je een joey in Australië ziet? Boek dan een sunset tour bij The Kangaroo Sanctuary in Alice Springs. Hier worden baby kangoeroes opgevangen die gevonden zijn in de buidels van doodgereden moeder kangoeroes. De joeys worden gekoppeld aan het een andere joey en een kangoeroe moeder. Zo mochten wij Cupcake en Kathy ontmoeten tijdens onze tour. Als ze oud genoeg zijn worden ze weer vrijgelaten in het wild. Enkele kangoeroes kunnen vanwege medische redenen niet meer vrijgelaten worden in het wild en verblijven daarom voor de rest van hun leven in de sanctuary. 

Wallaby’s

Een wallaby is eigenlijk gewoon een kleine kangoeroe. Er bestaan zo’n 30 soorten wallaby’s. Net als de kangoeroe komen ze door heel Australië wel voor en zijn ze het meest actief in de vroege ochtenduren of de late namiddag en avonduren. Onze favoriete plekken waar wij deze dieren in Australië gezien hebben zijn:

 1. Bruny Island. 

  Bruny Island is een klein eiland die deel uit maakt van Tasmanië. Het leuke aan deze plek is dat je hier niet alleen normale wilde wallaby’s kunt spotten, maar dat hier ook wilde albino wallaby’s te vinden zijn. Tijdens ons verblijf op Bruny Island hadden wij het geluk twee albino’s te spotten. We kampeerden bij Captain Cook Holiday Park waar ze vaak in de omgeving te vinden zijn. Vanaf de camping liepen we naar Lockleys Road waar we in verschillende tuinen met veel gras meerdere wallaby’s zagen grazen.

 2. Botanic Gardens Alice Springs. 

  Een andere favoriete plek van ons om wilde Australische dieren te spotten zijn de Botanic Gardens in Alice Springs. Naast een prachtig uitzicht op Macdonnell Ranges en the Gap heb je hier een grote kans om in de late namiddag rock wallaby’s te spotten. Eén keer kwam een wallaby zelfs heel erg dichtbij toen we er samen met twee andere meiden heen waren gegaan om de zonsondergang te kijken onder het genot van een heerlijke pizza. De wallaby vond de geur waarschijnlijk erg lekker.

 3. Narawntapu National Park en Mount William National Park. 

  Beide parken zijn op Tasmanië te vinden en staan bekend om hun gevarieerde wildlife. Op beide parken hebben wij overnacht op één van de campings door de parken heen. We vonden het super leuk om hier te kamperen, omdat er heel veel wilde wallaby’s over de campings liepen. Je kon merken dat ze ook redelijk gewend waren aan mensen, waardoor je vaak best dichtbij mocht komen.

Koala’s

Een ander super bekend èn schattig Australisch dier is natuurlijk de koala. Koala’s behoren net als kangoeroes tot de groep buideldieren. Ze zijn voornamelijk te vinden in de eucalyptusbossen van Australië, met name aan de oostkust van de staten Queensland, New South Wales en Victoria. Koala’s staan er om bekend dat ze erg veel slapen, soms tot wel 18 uur per dag. Ze zijn voornamelijk ’s nachts actief, dus je zult een koala niet vaak zien bewegen. De beste plekken om deze dieren in Australië in het wild te zien zijn onder andere:

 1. Raymond Island. 

  Raymond Island in de staat Victoria is volgens ons de beste plek om koala’s in het wild te spotten. Terwijl wij hier waren hebben we er wel meer dan 10 gezien, waaronder zelfs een moeder met haar baby. We vonden het extra leuk dat we de koala’s dit keer van wat dichterbij konden zien, omdat ze hier in wat minder hoge bomen zaten.

 2. Magnetic Island. 

  Magnetic Island ligt in Queensland, vlakbij Townsville. Zelf zijn we hier helaas niet geweest, omdat er keuzes gemaakt moesten worden in onze route langs de oostkust. Op Magnetic Island kan je Forts walk lopen, waar je naast prachtige uitzichten ook een grote kans hebt om wilde koala’s te zien.

 3. Great Otway National Park. 

  De Otways liggen in Victoria langs de Great Ocean Road en zijn een goede plek om wilde koala’s te vinden. Tijdens onze route langs de Great Ocean Road hebben we overnacht op Bimbi Park, die als slogan heeft: “slapen onder koala’s”. Dit was dan ook echt zo, want op de camping hebben we meerdere wilde koala’s in de bomen gespot en hoorden we ’s nachts een mannetje koala flink brullen.

Tip: is het je niet gelukt om op een van bovenstaande plekken wilde koala’s te spotten of lagen deze plekken niet op je route? Ga dan langs bij een van de Koala Hospitals in Port Stephens of Port Macquarie. Hier worden gewonde of zieke koala’s tijdelijk opgevangen en weer vrijgelaten in het wild. De koala’s die door medische redenen niet meer vrijgelaten kunnen worden in het wild hebben hier een eigen verblijf waar ze zo wild mogelijk gehouden worden. Je kunt hier bijvoorbeeld niet knuffelen of op de foto met de koala’s. Je kunt ze echter wel zien in hun verblijven en de verhalen over hoe ze hier terecht zijn gekomen lezen. Toen wij hier waren hebben we een koala genaamd Nifty Latty geadopteerd. 

Wombats

Wombats zijn weer een andere soort super schattige buideldieren en één van Marits favoriete dieren in Australië. Er zijn drie soorten wombats. De common wombat is de meest voorkomende soort die gevonden kan worden in Tasmanië, Victoria, New South Wales en Zuid-Australië. Net als de meeste andere Australische dieren zijn wombats het beste in de vroege ochtenduren of in de late namiddag en avonduren te spotten. De drie beste plekken om deze dieren in Australië in het wild te zien zijn:

 1. Maria Island.

  Maria Island staat met stipt op 1 als de beste plek om wilde wombats te zien. Zoals hierboven bij de kangoeroes al werd beschreven mogen op dit eiland geen auto’s rijden. Daarnaast heeft de wombat hier geen natuurlijke vijand, zoals de dingo, waardoor het hier heel goed gaat met de wombat populatie. Je hoeft niet ver voor de wombats te zoeken, ze zijn namelijk overal op het eiland te vinden. Zelfs overdag zijn ze erg actief aan het grazen. Hier hadden we zelfs het geluk om een baby wombat bij zijn moeder te zien. 

 2. Cradle Mountain. 

  Net als Maria Island is Cradle Mountain in de staat Tasmanië te vinden. Cradle Mountain is een prachtig nationaal park dat bekend staat om de mooie natuur. De wilde wombats zijn met name rondom Ronny Creek te vinden. Toen wij hier waren hadden we het geluk vijf verschillende wombats te zien en liep één zelfs heel dicht langs het houten pad.

 3. Kangaroo Valley. 

  Je zou denken dat deze plek bekend staat om de kangoeroes vanwege de naam, maar eigenlijk staat het dus bekend om de populatie wilde wombats. In Kangaroo Valley heb je namelijk de Bendeela Recreation Area & Campground waar iedere namiddag wombats tevoorschijn komen uit hun holen. Wij hebben hier twee keer gekampeerd en beide keren het geluk gehad om wombats te zien. Ook beide keren zijn we ’s nachts wakker geworden, omdat een wombat de onderkant van onze auto wel een handige hoogte vond om zijn rug te krabben. Dat was wel weer een leuk verhaal om aan het thuisfront te vertellen.

Dingo’s

Een dingo is een soort wilde hond die alleen in Australië voorkomt. Dingo’s hebben over het algemeen een slanke bouw met puntige oren, een gebogen staart en een dikke vacht. De kleur van hun vacht varieert van geelachtig rood tot lichtbruin, met witte vacht op de borst en de poten. Ze zijn te vinden in verschillende soorten gebieden, van woestijnen tot graslanden. Tijdens het spotten van dingo’s is het wel erg belangrijk om de adviezen en regels te volgen, zoals niet alleen een groep wilde dingo’s benaderen. De beste plekken om deze wilde dieren in Australië te zien zijn:

 1.  K’gari (Fraser Island). 

  K’gari staat bekend omdat het het grootste zandeiland ter wereld is en een grote wilde dingo populatie heeft. Wij hadden ervoor gekozen om zelf een 4WD auto te huren, zodat we het eiland lekker op eigen houtje konden verkennen. Op de eerste dag hadden we direct geluk dat we een wilde dingo zagen op één van de binnenlandse wegen die een stukje voor ons bleef lopen, alsof hij ons de richting wees. Daarnaast hebben we meerdere keren wilde dingo’s op het strand gezien.

 2. The Kimberley.

  The Kimberley is een prachtig natuurgebied in West-Australië en biedt een goede kans om wilde dingo’s in het echt te zien. Zelf zijn we hier nog niet geweest, maar dit staat zeker op onze bucket list.

 3. Northern Territory.

  Een andere plek waar je kans hebt om een wilde dingo te zien is in de Northern Territory. Tijdens warme dagen kunnen dingo’s gespot worden bij de gorges en waterholes in de West Macdonnell Ranges om wat water te drinken. Ook wordt er regelmatig een dingo langs de kant van de weg richting Kings Canyon gespot. Helaas zijn we deze zelf niet tegen gekomen, maar hebben onze oud-collega’s van Discovery Parks Alice Springs deze wel langs de weg zien liggen in de zon.

Dit zijn enkele dieren in Australië. In het tweede deel van “De beste plekken om Australische dieren in het wild te spotten” lees je over de super schattige quokka, het unieke vogelbekdier, de kleine fairy pinguïns, de stekelige echidna en de Tasmanian devil.

Deze blogs zijn ook interessant wanneer je naar Australië gaat:
Beste reistijd Australië per maand en staat
Hoeveel kost rondreizen door Australië: onze uitgaven
Welke simkaart moet je kopen in Australië?

Deel dit bericht

De voordelen van het gebruiken van een VPN op reis

Door Lisanne | april 26, 2024

Ontdek de Eyre Peninsula van Zuid-Australië

Door Marit | april 26, 2024

De Yorke Peninsula ontdekken

Door Marit | april 23, 2024

Ontdek Yorke Peninsula in Zuid-Australië

Door Lisanne | april 6, 2024

Flinders Ranges bezoeken: Tips en informatie

Door Lisanne | april 3, 2024

Wij gaan weer reizen!

Door Marit | maart 22, 2024

Wat te doen in Singapore: De leukste activiteiten!

Door Marit | maart 13, 2024

Overnachten in Singapore: Dit zijn de leukste hostels & hotels

Door Marit | maart 10, 2024

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Singapore

Door Marit | maart 9, 2024

Barossa Valley bezoeken: Dit is er te doen

Door Lisanne | maart 3, 2024

19 handige apps voor jouw reis door Australië

Door Marit | maart 1, 2024

Ontdek Fleurieu Peninsula in Zuid-Australië

Door Lisanne | februari 28, 2024

Whitsundays bezoeken: De ultieme ervaring

Door Lisanne | februari 24, 2024

K’gari (Fraser Island) bezoeken | Leuke plekken en tips

Door Lisanne | februari 21, 2024

Simkaart in Maleisië kopen | Een handig overzicht

Door Lisanne | februari 17, 2024

15 Bucket List activiteiten in Australië die je NIET mag missen!

Door Marit | februari 8, 2024

Maria Island bezoeken: Tips en praktische informatie

Door Lisanne | februari 5, 2024

Cradle Mountain bezoeken: Tips en praktische informatie

Door Lisanne | februari 3, 2024

Wat te doen in Hobart: De beste tips in de stad

Door Marit | februari 2, 2024

8x handige tips voor super goedkope vliegtickets

Door Lisanne | januari 31, 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Scroll naar boven