Hoeveel kost rondreizen door Australië: Onze uitgaven

Wij reizen inmiddels al een jaar rond door Australië en hebben al aardig wat euro’s en dollars uitgegeven. Voor ons is het reizen door Australië elke cent waard geweest en hebben we hier al veel super gave dingen mee mogen maken. In deze blog geven wij een inkijkje in onze uitgaven in dit prachtige land en een overzicht van de gemiddelde kosten in Australië die je kunt verwachten tijdens een rondreis door Down Under.

Kosten voorbereiding

Nog voordat je vertrekt uit Nederland moet je kosten maken voor je reis naar Australië. Denk hierbij aan een backpack of koffer, kleding, vliegtickets en een visum. Wanneer je alleen naar Australië gaat voor een vakantie van maximaal 3 maanden dan is een visum gratis. Ga je op een Working Holiday visum dan moet je 635 dollar (ongeveer 378 euro) betalen.

Vliegtickets
Om naar Australië te gaan moet je natuurlijk vliegtickets kopen. Een gemiddelde prijs voor een retour ticket naar Australië ligt tussen de €800 en €1600 p.p. waarbij je een tussenstop maakt in een ander land. Wij zijn zelf eerst een maand naar Maleisië gegaan en via Singapore naar Sydney gevlogen. Deze drie vluchten bij elkaar hebben ons 773 euro p.p. gekost inclusief ruimbagage.

Onze vliegtickets:

Schiphol – Kuala Lumpur: 454 euro
Kuala Lumpur – Singapore: 64 euro
Singapore – Sydney: 255 euro

Gemiddelde kosten tijdens het reizen

Manier van reizen

Er zijn verschillende manieren van reizen door Australië, met ieder zo zijn voordelen en nadelen. Omdat wij voor langere tijd door Australië reizen hebben wij ervoor gekozen aan het begin van de reis een eigen auto te kopen en daarop een rooftoptent te plaatsen. Wanneer je langer dan drie maanden in Australië gaat reizen is het voordeliger om een eigen vervoersmiddel te kopen. Ga je korter dan drie maanden op reis dan kun je kijken naar de optie om een vervoersmiddel te huren, zoals een (kleine) camper of te kiezen voor het reizen met het openbaar vervoer van hotel naar hotel. Een combinatie kan natuurlijk ook.

Vervoersmiddel kopen

Een auto biedt flexibiliteit en is vaak goedkoper, terwijl een camper het gemak van een mobiele thuisbasis biedt. Camperprijzen variëren sterk, afhankelijk van het type en de voorzieningen, maar je kunt rekenen op een gemiddelde van €5.000 tot €20.000 voor een gebruikte camper. Auto’s zijn over het algemeen goedkoper, met prijzen die variëren van €2.000 tot €10.000 voor een betrouwbare tweedehands auto. Een tweedehands auto/camper kun je vinden in Facebook groepen voor reizigers. Wij hebben zelf onze auto gekocht bij een tweedehands dealer, maar je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van online marktplaatsen zoals Gumtree.

Gemiddelde kosten in Australië:

  • Auto: €2.000 – €10.000
  • Camper: €5.000 – €20.000
  • Verzekering: €500 – €1.000 per jaar
  • Registratie: €200 – €700 per jaar (verschilt per staat)
  • Brandstof: €1,05 – €1,22 per liter (prijzen voor benzine, diesel is iets hoger)
  • Onderhoud en reparaties: Variabel
Vervoersmiddel huren

Er zijn verschillende opties voor het huren van een auto of camper(van). Lisanne’s ouders hebben een camper gehuurd bij het bedrijf Britz wat goed bekend staat, maar wel wat duurder is dan andere bedrijven. Er zijn verschillende opties, zo heb je voor ieder wat wils. Je kunt campers vergelijken op verschillende sites zoals deze.

Gemiddelde kosten huren auto:

  • Dagelijkse huurprijs: Gemiddeld €30 tot €70 per dag, afhankelijk van het type auto en verhuurbedrijf.
  • Verzekering: Ongeveer €10 tot €30 per dag, afhankelijk van de dekking.

Gemiddelde kosten huren camper:

  • Dagelijkse huurprijs: Gemiddeld €70 tot €150 per dag, afhankelijk van het type camper en verhuurbedrijf.
  • Verzekering: Ongeveer €15 tot €40 per dag, afhankelijk van de dekking.
Gebruik maken van openbaar vervoer

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Een voordeel hiervan is dat je niet zelf lange stukken achter het stuur hoeft te zitten, een nadeel is dat het veel minder vrijheid en flexibiliteit biedt. Een goede optie is om gebruik te maken van Greyhound bussen. Er zijn verschillende bus passen die je kunt aanschaffen. Als je hier meer informatie over wilt hebben stuur ons dan even een berichtje zodat we je met de juiste persoon kunnen koppelen waarbij je de beste prijs krijgt.

Binnenlandse vluchten

Australië is enorm. Als je van de ene naar de andere kant van het land wilt reizen, overweeg dan binnenlandse vluchten. Prijzen variëren, maar reken op ongeveer €100 tot €300 per enkele reis, afhankelijk van de afstand. Tip: Check deze site voor goedkope vliegtickets.

Accommodatie kosten

Hotels/hostels

Afhankelijk van je voorkeur kunnen de kosten in Australië voor accommodatie sterk variëren. Hostels zijn vaak budgetvriendelijke opties waarbij de prijzen variërend zijn van €20 tot €50 per nacht. Hotels en resorts zijn aanzienlijk duurder, met prijzen die beginnen bij €80 per nacht en oplopen tot enkele honderden euro’s.

Campings

Wanneer je een vervoersmiddel hebt gekocht of gehuurd waarin je ook kunt overnachten dan kom je snel uit bij campings. Australië heeft veel plekken waar je gratis kunt kamperen. Verwacht hier niet te veel van. Een gemiddelde gratis campingplek in Australië heeft drop toiletten en ligt aan een weg. Reken op ongeveer €10 tot €30 per nacht voor een plek op een normale camping, afhankelijk van de voorzieningen.

Handige tip: Download de App Campermate (gratis) of Wikicamps ($9.99 AUD of ongeveer 6 euro) voor een volledig overzicht van alle campings, zowel betaald als gratis die te vinden zijn in Australië. Wij maken hier veelvuldig gebruik van.

Voeding

Uit eten

Een gemiddelde prijs van een hoofdgerecht dat je zult vinden in restaurants ligt tussen de AUD $20 en AUD $30 dollar (ongeveer 12 – 18 euro). In Australië krijg je bij ieder restaurant gratis water wat weer in kosten kan schelen.

Boodschappen

Om geld te besparen kan je het beste zelf boodschappen doen en koken. Afhankelijk van het boodschappenlijstje en eetgewoonten kunnen de kosten variëren, maar een gemiddeld realistisch budget ligt op ongeveer AUD $100 (65 euro ongeveer) per week wanneer je in je eentje reist. Reis je met z’n tweeën dan kan dit bedrag iets lager uitvallen.

Enkele voorbeelden:

Brood (700 gram): AUD $3,50 – AUD $4,50
Melk (1 liter): AUD $1,50 – AUD $2,00
Eieren (doos van 10 stuks): AUD $3,00 – AUD $5,00
Rijst (1 kg): AUD $2,00 – AUD $4,00
Frambozen (250 gram): AUD $4,00 – AUD $6,00
Avocado (1 stuk): AUD $1,50

Activiteiten

De kosten van activiteiten variëren sterk, afhankelijk van je interesses. Excursies naar het Great Barrier Reef, skydiven boven de Outback of een roadtrip langs de beroemde Great Ocean Road hebben allemaal hun eigen prijskaartje. Budget voor activiteiten kan variëren, maar houdt rekening met €50 tot €350 per activiteit. Er zijn veel reisbureaus die activiteiten aanbieden. Op deze site vind je een handig overzicht van verschillende activiteiten met beschikbaarheid voor een goede prijs.

Onze uitgaven in de maand

Onze uitgaven in de maand verschillen heel erg. Voornamelijk wanneer we aan het werk zijn geven we veel minder uit dan wanneer we aan het werk zijn (best logisch). Daarom hebben we deze kosten in Australië onderverdeeld.

Tijdens het werken

Wanneer wij aan het werk zijn verblijven wij voor langere tijd op een plek en zijn onze verblijfkosten heel laag. Bij de laatste camping baantjes konden we namelijk gratis op een plek staan, waardoor we geen kosten hebben aan overnachtingen. Daarnaast werken we ook ongeveer 5 dagen in de week, waardoor we minder uitgeven aan uitjes en benzine. Boodschappen blijven voor ons wel gelijk. Ons gemiddelde uitgaven per maand tijdens het werken ligt op AUD $600-800 per persoon.

Tijdens het reizen

We werken natuurlijk zodat we het prachtige land kunnen ontdekken. Tijdens het reizen ben je veel onderweg en lopen de kosten voor benzine ook hoger op. Wij hebben een auto die best wat benzine zuipt, dus daar zijn we ook aardig wat geld aan kwijt. Gelukkig liggen de benzine prijzen hier niet zo hoog als in Nederland, maar de afstanden zijn wel weer langer. Helaas hebben wij ook veel onverwachte kosten gehad aan autoreparaties (ongeveer AUD $4000) en wat andere hoge kosten zoals het verlengen van onze visum (AUD $635) en het betalen van een regio voor een jaar (AUD $1000). Een andere grote kostenpost zijn tours. We hebben al super leuke tours gedaan en wat ons betreft is dat het geld dubbel en dwars waard! Af en toe gaan wij ook uit eten, naar de bioscoop of huren we een cabin. Daarnaast hebben we ook vaste kosten aan een zorgverzekering, autoverzekering en gaat er elke maand een bedrag naar internet. Voor eten zijn wij gemiddeld AUD $100 (ongeveer 65 euro) per persoon in de week kwijt. Alles bij elkaar opgeteld komen we uit op een gemiddelde van AUD $2000-3000 p.p.p.m wanneer wij aan het reizen zijn.

Totaaloverzicht

Omdat dit een hele lap tekst is hebben we de belangrijkste kostenposten nog maar even overzichtelijk weergegeven:

Vervoer: €800 – €1500 (retourticket) / €100 – €300 (binnenlandse vluchten) / €50 – €100 per dag (campervan)
Accommodatie: €20 – €50 (hostels) / €80+ (hotels) / €10 – €30 (campings)
Voeding: €15 – €30 (maaltijd restaurant) / €50 per week (boodschappen)
Activiteiten: €50 – €350 per activiteit (gemiddeld)

Conclusie

Rondreizen door Australië is niet goedkoop en de prijzen liggen over het algemeen dichtbij de Nederlandse prijzen. Wanneer je niet veel geld tot je beschikking hebt kun je overwegen om ook in dit land even te gaan werken. Wanneer je alleen wilt rondreizen door Australië verwacht dan een budget van 60-80 euro per persoon per dag. 

Had jij deze prijzen verwacht?

Zoveel kost reizen door Australie

Deel dit bericht

Simkaart Malediven kopen | Een handig overzicht

Door Marit | juli 15, 2024

Het avontuur in Australië zit erop!

Door Marit | juni 21, 2024

Ons avontuur door Nieuw-Zeeland

Door Lisanne | juni 3, 2024

Simkaart in Nieuw-Zeeland kopen | Een handig overzicht

Door Lisanne | mei 26, 2024

De voordelen van het gebruiken van een VPN op reis

Door Lisanne | april 26, 2024

Ontdek de Eyre Peninsula van Zuid-Australië

Door Marit | april 26, 2024

De Yorke Peninsula ontdekken

Door Marit | april 23, 2024

Ontdek Yorke Peninsula in Zuid-Australië

Door Lisanne | april 6, 2024

Flinders Ranges bezoeken: Tips en informatie

Door Lisanne | april 3, 2024

Wij gaan weer reizen!

Door Marit | maart 22, 2024

Wat te doen in Singapore: De leukste activiteiten!

Door Marit | maart 13, 2024

Overnachten in Singapore: Dit zijn de leukste hostels & hotels

Door Marit | maart 10, 2024

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Singapore

Door Marit | maart 9, 2024

Barossa Valley bezoeken: Dit is er te doen

Door Lisanne | maart 3, 2024

19 handige apps voor jouw reis door Australië

Door Marit | maart 1, 2024

Ontdek Fleurieu Peninsula in Zuid-Australië

Door Lisanne | februari 28, 2024

Whitsundays bezoeken: De ultieme ervaring

Door Lisanne | februari 24, 2024

K’gari (Fraser Island) bezoeken | Leuke plekken en tips

Door Lisanne | februari 21, 2024

Simkaart in Maleisië kopen | Een handig overzicht

Door Lisanne | februari 17, 2024

15 Bucket List activiteiten in Australië die je NIET mag missen!

Door Marit | februari 8, 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Scroll naar boven