Flinders Ranges bezoeken: Tips en informatie

Flinders Ranges, gelegen in het hart van Zuid-Australië, is een prachtig gebied met een oppervlakte van meer dan 912 km2. Het biedt tal val prachtige wandelroutes waarbij je wordt meegenomen door de ruige natuur. Maar wat moet je nou echt gezien hebben met zo’n grote oppervlakte? Die vraag hadden wij ook en daarom vertellen wij jou alles over wat je niet mag missen in dit gebied met daarbij onze persoonlijke ervaring. 

Praktische informatie

Toegangsprijs

Om het nationale park van de Flinders Ranges te bezoeken moet je een toegangsprijs van 13 dollar per auto per dag betalen die je hier kunt aanschaffen. Je kunt er ook voor kiezen om een pas te kopen voor 2 maanden waarbij je toegang hebt tot andere nationale parken in Zuid-Australië. Dit hebben wij gedaan en daarvoor betaal je 52 dollar en kun je hier aanschaffen.

Overnachten in de Flinders Ranges 

Wanneer je wilt overnachten in de Flinders Ranges raden wij de camping Wilpena Pound Resort aan. Hier bieden ze powered en unpowered kampeerplekken aan, glamping tents en resort rooms. Vanuit hier starten veel wandelingen door de Flinders Ranges waardoor je je auto kan laten staan. Voor de campground betaalden wij 35 dollar per nacht voor een unpowered site. Al kunnen deze prijzen wel verschillen, zoals een verhoging tijdens het weekend of een feestdag. Hiervoor krijg je wel fijne douches, schone toiletten en zelfs een zwembad (van het resort). Het inchecken voor de campground doe je bij de Visitor Centre. Hier vertellen ze je ook gelijk over de verschillende wandelingen en autoroutes door het park. Je kunt er ook voor kiezen om op een van de national campgrounds te gaan staan wat 25 dollar kost. Kijk dan wel goed welke wandelingen je wilt gaan doen, voordat je lang in de auto moet zitten.

Supermarkt en tanken

In Wilpena Pound zit naast het Visitor Centre ook een kleine supermarkt waar je een lekker ijsje of koel drankje kunt halen na je wandeling. Er is ook een ruim aanbod aan eten, maar dit is wel vele malen duurder dan in andere supermarkten. Als je moet tanken dan kan je dat ook op deze plek doen. Hierbij geldt weer dat de prijzen vele malen hoger liggen dan ergens anders, al is dat niet zo gek omdat het natuurlijk afgelegen ligt.

Verblijfsduur en beste periode

Wij zijn zelf 3 dagen/2 nachten in de Flinders Ranges geweest. Als je een fanatieke wandelaar bent dan is het fijn om wat langer hier te zijn zodat je ook tijd hebt om uit te rusten. De beste tijd om de Flinders Ranges te bezoeken is van april tot oktober. Wij zijn hier eind maart geweest toen de temperaturen hoog waren (30 graden), wat niet al te prettig is tijdens het wandelen. Vermijd daarom het liefst de zomer (november tot februari/maart) voor aangenamere temperaturen.

Wandelroutes

St Mary Peak – Zeer uitdagend

We beginnen met het hoogtepunt. Een letterlijk hoogtepunt, want deze wandeling brengt je naar het hoogste punt van de Flinders Ranges. De St Mary Peak wandeling wordt aangegeven als ‘strenuous‘ als moeilijkheidsgraad en dat moet je zeker niet onderschatten. Je kunt ervoor kiezen om de wandeling van 14.6 km te doen dat de Outside Trail wordt genoemd. Hierbij ga je via hetzelfde pad terug wat ongeveer 6 uur duurt. Of kies de wandeling van 21.5 km, waarbij je nog een lus maakt dat de Inside Trail wordt genoemd. Hierover doe je ongeveer 9 uur over.

De top van St Mary is een belangrijk punt voor de Aboriginal mensen. Ze vragen je dan ook om liever niet helemaal naar de top te gaan. Hierbij moet ik wel zeggen dat dit erg verwarrend is. De route wordt namelijk aangegeven met bordjes en ook hoeveel kilometers je nog moet afleggen (dat je uiteindelijk leidt naar de top). Stop daarom bij de Tanderra Saddle als je niet helemaal naar de top wilt gaan. Dit levert ook prachtige uitzichten op. Trek goede wandelschoenen aan, neem voldoende water mee en laat via het logbook weten dat je deze wandeling gaat lopen.

Mt. Ohlssen Bagge – Moeilijk 

Een prachtige wandeling in de Flinders Ranges is de Mt. Ohlssen Bagge. Deze wandeling is 6.4 kilometer lang (return) en je doet er ongeveer 4 uur over met een moeilijkheidsgraad van ‘difficult‘. Trek goede wandelschoenen aan, want je gaat een stuk omhoogklimmen en af en toe wordt je uitgedaagd door het pad. Eenmaal aangekomen bij de top wordt je beloond met een prachtig 360 graden uitzicht en is het de klim zeker waard! Het startpunt van deze wandeling begint bij  de Wilpena Pound Visitor Centre. Middels bordjes kan je het pad volgen die je naar de top van de berg leidt. Er zijn ook veel mensen die deze hike met zonsopgang of zonsondergang doen voor een nog mooier uitzicht.

Hill’s Homestead – Makkelijk

De makkelijkste wandeling die je gaat vinden in de Flinders Ranges is de Hill’s Homestead. Deze wandeling duurt ongeveer 2 uur met een lengte van 6.6km return. Vanuit Wilpena Pound loop je over een vlakke weg richting Hill’s Homestead waarbij je inzicht krijgt in de lokale geschiedenis. Als je daarna nog opzoek bent naar wat meer uitdaging kan je lopen naar de Wangarra Lookouts.

Wangarra Lookouts – Gemiddeld

Als extensie van de Hill’s Homestead walk kan je naar een van de mooie Wangarra Lookouts lopen. Hierbij kan je kiezen tussen de ‘lower lookout’ die 3 uur duurt met een lengte van 7.2 km (return), of nog een stukje verder naar de ‘upper lookout’ die 600 meter langer is. Je krijgt hiervoor een spectaculair uitzicht over de Wilpena Pound.

Arkaroo Rock – Gemiddeld

De Arkaroo Rock ligt in het zuiden van de Flinders Ranges en is een leuke eerste plek (of laatste op de terugweg) om te bezoeken. Maak hier een mooie wandeling van 3.1km (return) wat ongeveer 2 uur duurt. Je kunt vanaf de parkeerplaats bordjes volgen die je omhoog leidt naar een mooi uitzicht over de vallei. Op de helft van de wandeling kom je de Arkaroo Rock tegen waarop allemaal tekeningen te vinden zijn. Dit is gemaakt door de aboriginal mensen en is dan ook een heilig plek voor ze.

Pad richting Arkaroo Rock

Wanneer je een van deze wandelingen gaat lopen kijk dan goed rond en wie weet spot je wel een een Yellow-footed Rock-wallaby.

Deze blog’s zijn ook interessant wanneer je de Flinders Ranges gaat bezoeken:
Wat te doen in Adelaide: De beste tips in de stad
Ontdek Fleurieu Peninsula in Zuid-Australië
Barossa Valley bezoeken: Dit is er te doen

Deel dit bericht

De voordelen van het gebruiken van een VPN op reis

Door Lisanne | april 26, 2024

Ontdek de Eyre Peninsula van Zuid-Australië

Door Marit | april 26, 2024

De Yorke Peninsula ontdekken

Door Marit | april 23, 2024

Ontdek Yorke Peninsula in Zuid-Australië

Door Lisanne | april 6, 2024

Flinders Ranges bezoeken: Tips en informatie

Door Lisanne | april 3, 2024

Wij gaan weer reizen!

Door Marit | maart 22, 2024

Wat te doen in Singapore: De leukste activiteiten!

Door Marit | maart 13, 2024

Overnachten in Singapore: Dit zijn de leukste hostels & hotels

Door Marit | maart 10, 2024

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Singapore

Door Marit | maart 9, 2024

Barossa Valley bezoeken: Dit is er te doen

Door Lisanne | maart 3, 2024

19 handige apps voor jouw reis door Australië

Door Marit | maart 1, 2024

Ontdek Fleurieu Peninsula in Zuid-Australië

Door Lisanne | februari 28, 2024

Whitsundays bezoeken: De ultieme ervaring

Door Lisanne | februari 24, 2024

K’gari (Fraser Island) bezoeken | Leuke plekken en tips

Door Lisanne | februari 21, 2024

Simkaart in Maleisië kopen | Een handig overzicht

Door Lisanne | februari 17, 2024

15 Bucket List activiteiten in Australië die je NIET mag missen!

Door Marit | februari 8, 2024

Maria Island bezoeken: Tips en praktische informatie

Door Lisanne | februari 5, 2024

Cradle Mountain bezoeken: Tips en praktische informatie

Door Lisanne | februari 3, 2024

Wat te doen in Hobart: De beste tips in de stad

Door Marit | februari 2, 2024

8x handige tips voor super goedkope vliegtickets

Door Lisanne | januari 31, 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Scroll naar boven