G’day road trippers! Of je nu de Great Ocean Road verkent, door de Outback snelt of gewoon de bruisende steden van Australië doorkruist, rijden in dit enorme land biedt een onvergetelijke ervaring. In deze blog duiken we in het avontuur van het rijden in Australië en bespreken we de belangrijkste verkeersregels die je moet kennen voor een soepele en veilige reis.
Links rijden
Een van de eerste dingen die opvalt wanneer je de Australische wegen betreedt, is dat ze aan de linkerkant van de weg rijden. Het klinkt misschien een beetje eng maar je went er snel aan en je gaat gewoon met het verkeer mee. Onze eerste keer dat we de weg opgingen was met een auto verkoper waar we een testrit gingen maken met onze nieuwe auto. Hij heeft ons toen even snel een ‘cursus’ gegeven over het rijden in Australië, want we hadden ons totaal niet ingelezen. Naast het links rijden zit ook het stuur aan de andere kant dan je gewend bent. Bij ons zaten ook de knipperlichten en ruitenwissers aan de andere kant van het stuur (vergeleken met Nederland). Het was dus een grappig moment toen we het knipperlicht naar links aan wilden doen, maar in plaats daarvan de ruitenwissers aan gingen. Net als in Nederland heeft rechts voorrang.
Verschillende wegen
Wanneer je van Nederland naar België rijdt merk je gelijk het verschil in de kwaliteit van de wegen zodra je de grens over gaat. Australië heeft verschillende staten en wij hebben dan ook gemerkt dan in elke staat de kwaliteit van wegen anders is. Het is niet zo’n extreem geval als van Nederland naar België, maar toch merk je verschil. Wij vinden de wegen in Australië niet altijd even fijn omdat er veel gaten in de weg zitten. De slechtste wegen vinden wij in New South Wales en de beste, wat je niet snel verwacht, in The Northern Territory.
Snelwegen en hoofdwegen
Australië heeft een uitgebreid netwerk van snelwegen en hoofdwegen die steden en regio’s met elkaar verbinden. Over het algemeen zijn deze wegen goed onderhouden, breed en voorzien van duidelijke bewegwijzering. Op de meeste snelwegen mag je 110 km/u rijden, maar dit kan ook vaak 100 km/u zijn. Er wordt gelukkig goed en duidelijk aangegeven hoe hard je mag rijden.
Regionale wegen
In landelijke en regionale gebieden kunnen de wegen variëren van geasfalteerde tweebaanswegen tot onverharde paden. Hoewel veel regionale wegen van goede kwaliteit zijn, kunnen sommige wegen in afgelegen gebieden uitdagender zijn. Houd er rekening mee dat je reistijd ook langer is wanneer je op onverharde wegen gaat rijden. Wij hebben er in ieder geval een hekel aan 😅.
Onverharde wegen en tracks voor 4 wheel drive
Wanneer je wat van uitdaging houdt tijdens je roadtrip en je een 4-wheel drive hebt dan kun je ervoor kiezen om op onverharde wegen te rijden. Deze kunnen variëren van gravelwegen tot ruwere en meer uitdagende onverharde paden, vooral in de Outback. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden, omdat er weinig benzine stations in de buurt zullen zitten en er minder mensen rijden. Neem daarom voldoende water mee, een extra band en eten indien je stil komt te staan.
Weersinvloeden
Het weer kan een significante invloed hebben op de staat van de wegen in Australië. Cyclonen in het noorden, overstromingen in sommige regio’s en droogte in de Outback kunnen de omstandigheden van de wegen veranderen. Laat je dus goed informeren wanneer je van plan bent om in het minder goede seizoen van een staat te gaan rijden.
Onderhoudswerkzaamheden
Wegwerkzaamheden zijn gebruikelijk op Australische wegen, vooral tijdens bepaalde seizoenen. Deze werkzaamheden kunnen leiden tot vertragingen en omleidingen. Het is raadzaam om reisinformatie regelmatig te controleren en geduldig te zijn tijdens dergelijke situaties. Wij vinden zelf dat er best veel wegwerkzaamheden zijn in Australië.
Verkeersregels en borden
In het meerendeel van Australië zijn er veel verkeersborden en wordt er duidelijk aangegeven wie er nou voorrang heeft. Zelf vonden wij dat op Tasmanië minder verkeersborden aanwezig waren en het was dan ook soms een gok hoe hard we moesten rijden. Desondanks hebben we geen boete gekregen. Dit zijn een aantal belangrijke regels die je moet weten wanneer je door Australië gaat rijden:
Snelheidslimieten: Snelheidslimieten variëren afhankelijk van het type weg en de locatie. Stadsgebieden hebben doorgaans een limiet van 50-60 km/u, terwijl snelwegen tot 110 km/u kunnen gaan. Kom je in de buurt van een school? Dan wordt er op borden aangegeven dat je tussen een bepaalde tijd langzamer moet rijden (40 km/u). Dit wordt vaak duidelijk aangegeven.
Gordelplicht: Het dragen van een autogordel is verplicht voor alle inzittenden, ongeacht waar je zit in de auto. Tip: doe nooit je gordel onder je oksel langs, want we hebben ooit van een andere Nederlander gehoord dat zij daarvoor een hele hoge boete had gekregen.
Mobiel gebruik: Het is illegaal om tijdens het rijden een telefoon vast te houden. Zorg ervoor dat je een handsfree-optie gebruikt als je onderweg bereikbaar wilt zijn.
Alcohol en drugs: De wettelijke limiet voor alcohol in het bloed is 0,05%. Rijden onder invloed van drugs is strikt verboden.
Stoppen voor voetgangers: Australiërs zijn zeer bewust van de veiligheid van voetgangers. Zorg ervoor dat je stopt bij zebrapaden als voetgangers willen oversteken.
Do’s en Don’ts:
Do’s:
- Houd je aan de snelheidslimieten: Ze variëren en worden strikt gehandhaafd, boetes zijn hoog.
- Neem regelmatige pauzes: Vooral bij lange ritten is het belangrijk om vermoeidheid te voorkomen.
- Tank op tijd: In landelijke gebieden kunnen tankstations schaars zijn, dus zorg ervoor dat je genoeg brandstof hebt.
Don’ts:
- In de avond rijden: Vermijd zoveel mogelijk de weg wanneer het begint te schemeren of vroeg in de ochtend. Dan zijn de wilde dieren op het meest actief. Je hebt grote kans dat je een kangoeroe, koala, wombat of andere dieren aanrijdt. Je zult veel dode dieren langs de weg tegen komen wanneer je aan het rijden bent. Daarnaast ben je ook niet verzekerd in de avond tegen deze schade.
- Drink en rij niet: Australië hanteert strenge wetten tegen rijden onder invloed.
- Onderschat de afstanden niet: Australië is groot; plan je reis zorgvuldig en wees voorbereid op lange ritten.
Rijboetes in Australië
Boetes in Australië zijn erg duur, zorg er dus echt voor dat je niet te hard rijd. Een tip is om cruise control aan te zetten. Wij doen dit vaak en hebben zelf nog geen boetes gehad. Er wordt ook vaak aangegeven waar flitspalen staan, zowel langs de weg als op Google Maps. Het verschilt per staat hoe een boete wordt verstuurd en dit moet binnen een bepaald termijn betaald worden.
Leuke rijroutes
- Great Ocean Road: Een zeer bekende roadtrip langs de zuidelijke oceaan in de staat Victoria waar je verschillende stops kunt maken zoals bij de beroemde Twelve Apostles.
- Stuart Highway: Doorkruis de uitgestrekte Outback op de Stuart Highway, van Adelaide naar Darwin. Neem de afslag naar de Uluru en Kings Canyon voor een bijzondere ervaring.
- Pacific Coast Touring Route: Rijd langs de oostkust van Sydney naar Cairns en ontdek prachtige stranden, regenwouden en bruisende steden.
Conclusie
Rijden in Australië is niet alleen een praktische manier om het land te verkennen, maar ook een avontuur op zich. Wij vinden het hebben van een eigen auto echt zo gaaf omdat het veel vrijheid geeft. Zolang je aan de regels houdt is het rijden in Australië prima te doen en het went super snel om links te rijden!
Video
Wij maken ook persoonlijke vlog’s van onze reisavonturen. Bekijk hieronder de vlog waar wij een auto kopen en voor het eerst rijden op de Australische wegen.