Budget route door de Malediven plannen | Tips

De Malediven, een idyllische eilandengroep in de Indische Oceaan wat bekent staat om zijn witte stranden, kristalhelder water en diverse onderwaterwereld. Veel mensen denken dat je voor de Malediven een grote zak geld nodig hebt om het te kunnen bezoeken. Maar niets is minder waar. Ook met een klein budget kan je volop genieten van de Malediven. Nog niet zolang zijn de locale eilanden opengesteld voor toeristen waar je prachtige guest houses kunt vinden. Ook kan je gebruik maken van de public ferry voor maar een paar euro. Het reizen met een budget door de Malediven vergt enige planning maar daarvoor krijg je veel moois voor terug. Om het makkelijker voor je te maken helpen we jou doormiddel van deze blog met het plannen van je route door de Malediven met daarbij handige en praktische tips.

Dit moet je eerst weten

  • In 1970 werd het eerste resort gebouwd op de Malediven. Voor die tijd was het dan ook niet mogelijk voor toeristen om te overnachten op het eiland. Pas in 2009 gaf de overheid toestemming om op locale eilanden te bouwen, en sinds kort is er toestemming voor hoogbouw. Sindsdien neemt het toerisme dan ook meer toe en heb je de kans om de echte locals te ontmoeten, te leren van hun cultuur en niet al je geld uit een luxe resort hoeft uit te geven.
  • De Malediven is een Islamitisch land. Om hier te mogen wonen moet je dan ook Islamitisch zijn. Wanneer je als toerist naar een locale eiland gaat moet je hier rekening mee houden. Zo mag je niet overal met bikini op het strand lopen. Gelukkig zijn hier wel speciale stranden voor op ieder eiland genaamd ‘bikini beach‘. Hele korte, uitdagende kleding wordt niet gewaardeerd, maar een jurkje of een kort broekje met een t-shirt is voor toeristen prima.
  • Wanneer je zo goedkoop mogelijk wilt reizen dan moet je gebruik maken van de public ferry. Let hierbij op dat de public ferry niet op vrijdag vaart (behalve van de airport naar Malé). Belangrijk om mee te nemen in je planning!

Meer praktische informatie over de Malediven kan je hier lezen. 

Vervoer naar de eilanden

Public ferry

De goedkoopste optie is om de public ferry te nemen. Je kunt al vaak voor iets minder dan 2 euro een kaartje kopen. Het nadeel hiervan is dat de bootrit wel veel langer duurt omdat hij langzaam vaart en vaak nog bij andere eilanden stopt. Maar als je op een budget zit is dit een zeer fijne optie. Houdt hierbij wel rekening dat er niet elke dag wordt gevaren naar een bepaalde bestemming. Daardoor moet je goed gaan plannen. Wij raden het dan ook aan om niet te veel eilanden te gaan bezoeken omdat dat planning technisch moeilijker is.

Hoe je een ticket koopt en gebruik maakt van de public ferry hebben we in een aparte blog geschreven die je hier kunt lezen.

Speedboten

Een duurdere, maar wel een makkelijkere optie is om een speedboot te nemen. Wij hebben hier twee keer gebruik van gemaakt omdat er geen public ferry was op die dagen dat we het nodig hadden. Prijzen voor speedboten variëren van 30 tot 70 euro. Wij hebben onze tickets bij 12Go Asia geboekt maar doe dit niet. Ons ticket is namelijk nooit goed doorgekomen en ze hebben het dan ook 3 uur voordat wij zouden vertrekken gecanceld. Hierdoor konden we niet naar het eiland en bracht dat onze hele reis bijna in de soep. Gelukkig kon ons hotel nog last minute twee tickets regelen omdat het laagseizoen was. Boek dan ook je tickets via het hotel! Als je een hotel op booking.com hebt geboekt dan krijg je een privé bericht vaak met de vraag of je speedboot tickets nodig hebt. Hotels hebben namelijk een contract gesloten waardoor ze én goedkoper zijn én betrouwbaarder zijn dan wanneer je het online boekt. Het is dan ook fijn, vooral wanneer je in het hoogseizoen gaat reizen om je hotel + speedboot tickets ruime tijd van te voren vast te leggen zodat je zeker weet dat er plek voor je is.

Laagseizoen Malediven

Net zoals bij de meeste andere landen betaal je in het laagseizoen veel minder voor je accommodatie dan in het hoogseizoen. Het hoogseizoen is van november tot april waarbij het weer stabiel is en de zee rustig. Wij zijn zelf in de maand juli geweest en hebben op één dag na (van de 1,5 week) heerlijk weer gehad. Zo betaalden wij gemiddeld 50 euro per nacht voor twee personen waarbij we een heerlijk bed kregen met ontbijt. In het hoogseizoen zou je hier 150 euro voor kwijt zijn per nacht. Aan de andere kant moet je wel geluk hebben, want 3 weken voordat wij waren aangekomen had het heel hard geregend elke dag en konden de boten niet varen. Volgens de locale bevolking is juni dan ook de slechtste maand. Wil je het wat meer op safe spelen en toch in het laagseizoen gaan, dan raad ik het aan om in eind oktober of begin mei te gaan.

Wil je meer lezen over de beste reistijd voor de Malediven? Lees dan deze blog.

Keuze maken uit de eilanden

De Malediven bestaat uit meer dan 1.200 eilanden, waarvan ongeveer 200 bewoond zijn. Je hebt dus veel keuze om uit te kiezen, wat het juist weer wat moeilijker maakt, al gaan wij het wat makkelijker voor je maken met de volgende stappen.

1. Doel van je reis

Bepaald eerst wat je wilt doen in de Malediven. Wil je alleen maar op het strand liggen er verder niks doen dan is de keuze niet zo moeilijk omdat de meeste eilanden prachtige stranden hebben. Zo vonden wij het strand bij Ohmadhoo heel mooi. Ben je van plan om wat actiever te zijn en de mooie onderwaterwereld te aanschouwen? Dan raden we het aan om naar Maafushi te gaan. Dit is het meest bekende eiland onder de toeristen en vanuit hier worden ook de meeste tours georganiseerd. Zo hebben wij twee leuke tours vanuit dit eiland geboekt. Waarbij de kosten gemiddeld tussen de 45-100 dollar liggen per persoon. We hebben ook nog op een ander eiland via ons hotel een tour gedaan maar dit was duurder omdat er gewoon minder mensen waren.

2. Toegankelijkheid

Niet elk eiland is even makkelijk bereikbaar. Sommige eilanden liggen dichter bij Malé, de hoofdstad, en zijn eenvoudig te bereiken per (speed)boot, terwijl anderen verder weg liggen en alleen per watervliegtuig toegankelijk zijn. Bedenk hoeveel tijd en geld je wilt besteden aan het transport. Om een beeld te krijgen: onze speedboot van Mahibadhoo naar Malé duurder zo 4 uur. De public ferry van Malé naar Maafushi duurde zo 1,5 uur. Kijk dus even op Google Maps en krijg een idee hoe ver de afstanden zijn. We raden het dan ook aan om niet helemaal naar het zuiden of noorden te gaan, maar in de omgeving van Malé te blijven.

3. Faciliteiten

Sommige lokale eilanden bieden meer faciliteiten dan andere. Controleer of er voldoende restaurants, winkels en medische voorzieningen zijn. Eilanden zoals Maafushi, Thulusdhoo en Dhigurah zijn gericht op het toerisme waarbij je ook de keuze hebt uit meer restaurants. Onze belangrijkste tip hierbij is: ga niet eten waar de toeristen eten. Je betaalt dan namelijk verschillende toeslagen en het is vele malen duurder. Ga dan ook naar het minder drukke gedeelte van het eiland waar de locals te vinden zijn. Zo hebben wij voor ongeveer 5 dollar een maaltijd gekregen terwijl we bij het toeristische gedeelte 15 dollar betaalden. Wanneer je van plan bent om naar de minder toeristische eilanden te gaan dan heb je hier ook niet zoveel last van en zijn restaurants over het algemeen goedkoper.

Stappenplan route plannen Malediven

Hier is een stappenplan om een budgetvriendelijke reis naar de Malediven te plannen:

1. Kies de juiste periode

Vermijd het hoogseizoen (december – april) om prijzen te drukken. Het laagseizoen (mei – november) heeft lagere prijzen, maar mogelijk wat regen.

2. Vlieg op budget

Gebruik prijsvergelijkinssites zoals Skyscanner en Google Flights en boek ruim van te voren. Overweeg vluchten via Sri Lanka of India te nemen. Deze zijn vaak goedkoper.

3. Kies voor lokale eilanden

Vermijd dure privéresorst en kies voor lokale eilanden zoals Maafushi, Thulusdhoo of Dhiffushi. Hier vind je budgetaccommodaties, lokale restaurants en betaalbare activiteiten.

4. Goedkope accomodaties

Zoek naar guesthouses, homestays of kleine hotels op Booking.com. Prijzen variëren, maar je kunt budget overnachtingen in het laagseizoen vinden van 40 tot 70 euro voor een privé kamer.

5. Transport tussen eilanden

Maak gebruik van publieke ferries, die zijn veel goedkoper dan de speedboten of watervliegtuigen. Controleer ferry schema’s van tevoren om je route goed te plannen. Als je toch een speedboot wilt boeken doe dit dan via je hotel.

6. Eten bij lokale restaurants

Vermijd dure restaurants op resorts of bij het toeristische gedeelte op lokale eilanden.

7. Budgetactiviteiten plannen

De natuur is gratis. Geniet van stranden, snorkelen en zwemmen. Vraag de locals naar de beste snorkelplekken of gratis activiteiten in de omgeving. Als je van plan bent vaak te snorkelen, neem dan je eigen snorkel uitrusting mee. Wij konden telkens bij ons hotel een setje meekrijgen maar als je het hygiënischer vindt dan kan je een eigen setje meenemen.

8. Bezoek niet teveel eilanden

Om je budget zo laag mogelijk te houden, en het plannen wat makkelijker te maken raden wij het aan om niet te veel eilanden te gaan bezoeken. Uiteindelijk lijken veel eilanden wel op elkaar. Onze tip is dan ook om sowieso Maafushi te bezoeken waar je leuke tours kunt boeken. Kies daarnaast, afhankelijk van je tijd voor nog 1 of 2 andere eilanden zoals Omadhoo.

Conclusie

Het plannen van een route door de Malediven is vaak iets lastiger dan bij andere landen omdat je te maken hebt met transport dat over water gaat, en in het geval van de public ferry niet elke dag vaart. Zorg er daarom voor, met behulp van de bovenstaande tips dat je op tijd begint met plannen zodat je met een gerust hart de prachtige eilanden van de Malediven kunt ontdekken.

Deze blogs zijn ook interessant wanneer je naar de Malediven gaat:
Simkaart Malediven kopen | Een handig overzicht
Beste reistijd Malediven en ervaring laagseizoen

Deel dit bericht

De ultieme paklijst voor jouw backpack avontuur!

Door Marit | september 26, 2024

De beste camera’s & accessoires voor op reis

Door Marit | september 26, 2024

Hoe kies ik de perfecte backpack?

Door Marit | september 24, 2024

Wat te doen in Colombo: de leukste tips

Door Lisanne | september 23, 2024

12x de leukste activiteiten in Nieuw-Zeeland!

Door Marit | september 19, 2024

Simkaart Hong Kong kopen | Een handig overzicht

Door Marit | september 18, 2024

Simkaart Indonesië kopen | Een handig overzicht

Door Marit | september 18, 2024

Simkaart China kopen | Een handig overzicht

Door Julian | september 18, 2024

Simkaart Filipijnen kopen | Een handig overzicht

Door Marit | september 15, 2024

Simkaart Cambodja kopen | Een handig overzicht

Door Marit | september 15, 2024

Budget route door de Malediven plannen | Tips

Door Lisanne | september 15, 2024

Simkaart Vietnam kopen | Een handig overzicht

Door Marit | september 14, 2024

Simkaart Thailand kopen | Een handig overzicht

Door Marit | september 14, 2024

Simkaart Albanië kopen | Een handig overzicht

Door Julian | september 14, 2024

Beste reistijd Malediven en ervaring laagseizoen

Door Lisanne | september 4, 2024

Simkaart Sri Lanka kopen | Een handig overzicht

Door Marit | juli 25, 2024

Treinreis Ella-Kandy, Sri Lanka | Tickets kopen en tips

Door Marit | juli 23, 2024

Praktische informatie Sri Lanka 2024

Door Lisanne | juli 18, 2024

Dit zijn de leukste safari’s in Sri Lanka

Door Lisanne | juli 16, 2024

Simkaart Malediven kopen | Een handig overzicht

Door Marit | juli 15, 2024

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Scroll naar boven