Zo vind je werk in Australië op een Working Holiday – onze tips

G’day mate! Heb je ooit gedroomd van een avontuur Down Under, waar de zon vaak schijnt, de stranden eindeloos zijn en de outback roept? Werken in Australië op een Working Holiday Visa biedt jou de kans om deze droom werkelijkheid te laten worden. Wij zitten zelf op een Working Holiday in Australië en hebben al verschillende baantjes gehad. Sommige leuk andere weer wat minder leuk. In deze blog vertellen wij jou alles over de verschillende soorten backpacker baantjes, hoe je nou het beste werk vindt, onze persoonlijke tips en nog veel meer!

Voordat je aan de slag kan gaan

Tax File Number

Een van de eerste dingen die je moet regelen wanneer je in Australië bent aangekomen is een Tax File Number (TFN). Het aanvragen van een TFN doe je op de Australische overheidssite. Bij aanvraag moet je een adres opgeven waar ze een brief naar sturen met jouw persoonsgebonden nummer die je aan je werkgevers kunt geven. Wanneer je aan het reizen bent heb je natuurlijk geen vast adres. Wij hebben zelf dit hostel in Sydney geboekt en daarvan het adres gebruikt. Het hostel heeft ons daarna, terwijl wij al lang weg waren een foto gestuurd van onze brief. Als je geen adres kunt vinden of je hostel/hotel stuurt je brief niet door, dan kan je ook proberen te bellen naar de overheid en daar je nummer op te vragen. Binnen 28 dagen heb je je TFN binnen. Wil je eerder beginnen met werken? Dat kan, maar zorg wel dat je binnen die 28 dagen je TFN doorgeeft aan je werkgever, anders moet je meer belasting gaan betalen.

Salaris ontvangen

Om salaris te ontvangen heb je een Australische bankrekening nodig. Je kunt dit heel makkelijk al in Nederland doen voordat je in Australië bent. Wij maken gebruik van Wise waar je een Australische rekening kunt openen.

Als je via deze link een WISE account opent krijg je een gratis transfer tot 500 euro + wij krijgen ook nog een klein bedrag. Win-win situatie 🙂

Typische backpacker baantjes

1. Boerderij werk

Het meest uitgevoerde werk door backpackers in Australië is het werken op een farm. Ons eerste baantje was dan ook een kersenfarm waar wij kersen hebben ingepakt. Een paar maanden later hebben we ook nog een baantje gehad op een kippenboerderij en een frambozenboerderij. Vaak is het werken op een boerderij seizoensgebonden en erg weersafhankelijk. Zo hebben wij veel minder uren gemaakt dan verwacht bij de kersen en frambozen, omdat het seizoen minder goed gelukt was. Het leuke aan het werk vonden wij wel dat er veel andere backpackers zijn waarmee je een connectie maakt.

Wij hebben onze werkdag vastgelegd doormiddel van verschillende vlog’s. Bekijk hier de vlog over de frambozen en kippenboerderij of de vlog over de kersen hieronder:

2. Horeca

Een ander populair baantje voor backpackers is het werken in de horeca. Vaak is er in en rondom de grotere steden het meeste werk te vinden. Tijdens onze reis hebben wij veel vacatures voorbij zien komen op de ramen van restaurants/cafe’s. Loop binnen en laat je CV achter om meer kans te maken. Belangrijk om te weten: om in de horeca te kunnen werken heb je een RSA nodig die je vrij snel kunt halen. Hierna ben je bevoegd om o.a. alcohol te schenken.

3. Bouw/mijnen

Wil je echt goed geld verdienen, kijk dan naar de optie om te gaan werken in de bouw of in de mijnen. Als je de mijnen in wilt komen solliciteer dan eerst naar een keukenhulp of schoonmaker in de mijnen. Je krijgt daarna vaak een betere positie aangeboden waardoor je steeds meer kunt verdienen. Het nadeel van de mijnen is wel dat het vaak in afgelegen gebieden ligt. Een populair baantje voor in de bouw die wij vaak voorbij zien komen is het werken op solar farms, wat ook goed schijnt te verdienen. Indien je niet van de fysieke arbeid bent kan je ook kijken naar de optie om een traffic controller te worden (ook wel lolliepop girl in Australië genoemd). Belangrijk om te weten: voor het werken in deze sector heb je een White Card nodig.

4. Roadhouse

Als je opzoek bent naar een bijzondere ervaring solliciteer dan bij roadhouses. Een roadhouse is vaak een combinatie van restaurant-motel waar je ook kunt tanken. Het werk is er heel divers waarbij je verschillende taken kunt krijgen zoals schoonmaken, werken in het restaurant of achter de receptie.

5. Camping of hostels

Wij hebben voor Discovery Parks gewerkt, een onderdeel van G’day group wat een van de grootste ketens is in het gebied van vakantieparken. Voor ons was dit echt het ideale baantje want wij kregen een gratis ensuite/kampeerplek om zo kosten te besparen. Daarnaast kan je ook gebruik maken van faciliteiten zoals een zwembad, tv-room en entertainment (indien ze het aanbieden). Als je eenmaal ergens werkt op een vakantiepark dan scheelt dat weer zoeken naar andere banen. Wij hebben ons tweede baantje namelijk via onze manager geregeld. Wat we ook veel voorbij zien komen is werken in hostels. Vaak werk je dan een aantal uur in de week en in ruil daarvoor krijg je gratis accommodatie.

6. Au-pair

Vind je het leuk om met kinderen om te gaan? Dan is een baantje als Au-pair een ideale job voor jou waarbij je in de Australische cultuur duikt en je Engelse vaardigheden nog beter maakt. Vaak krijg je er ook nog gratis accommodatie en eten bij. Het nadeel van dit baantje is dat het minder goed verdiend.

Hoe vind je werk

Het zoeken van werk kan best lastig zijn. Het werk komt namelijk niet zomaar aangewaaid en je moet er energie insteken. Wij hebben gelukkig altijd een baantje weten te vinden aan de hand van de onderstaande tips:

1. Harvest Trail

Een goede site waar je gebruik van kunt maken is de website van Harvest Trail. Dit is door de Australische overheid opgericht met als doel om mensen te werven voor harvest jobs. Als je dus fruit wilt plukken of een ander soort gelijke baan wilt uitvoeren, dan kan je het beste op hun website kijken voor verschillende vacatures.

Handige tip: Download de National Harvest Guide waarin handige tips zijn beschreven voor het werken in deze sector. Daarbij is er ook een handig overzicht per staat waarbij je kunt zien wanneer het hoogseizoen is voor een bepaald fruit. Dan weet je ook gerichter waar je op moet zoeken en wanneer je ergens moet zijn.

2. Gumtree

Gumtree is de Australische variant van Marktplaats waarop veel vacatures worden geplaatst. Je kunt zelf ook een bericht op Gumtree plaatsen waarbij je vertelt dat je werk zoekt. Vermeld hierbij in welke omgeving je wilt werken, je ervaring (of dat je bereid bent om nieuwe dingen te leren) en of je eigen vervoer/accommodatie hebt.

3. Online zoekmachines

Je kunt ook vacatures zoeken door te kijken op websites zoals seek.com.au of au.indeed.com waarop veel vacatures te vinden zijn. Daarnaast zijn er ook speciale backpackers boards waar vacatures voor backpackers worden geplaatst zoals backpackerjobboard.com.au.

4. Facebook groepen

Er zijn verschillende Facebook groepen te vinden waar je werk kunt vinden. Wij hebben zelf ook een keer een oproep geplaatst op Facebook waarbij we een aantal ‘aanbiedingen’ kregen, al zat er voor ons niet echt wat tussen. Als je in de algemene groepen kijkt zoals Backpacker jobs in Australia zie je dat er veel concurrentie is. Plaats daarom liever iets op een kleinere pagina van communities waar meer locals op te vinden zijn.

5. Andere backpackers en locals

Er zijn natuurlijk ook veel andere backpackers die op een Working Holiday Visum zitten in Australië die jou kunnen helpen met het vinden van een baan. Vraag rond op plekken waar andere backpackers zijn, zoals in hostels of iemand nog een baan weet. Wij zitten zelf in een groepsapp van Nederlanders waar ook regelmatig vacatures voorbij komen. Dit is dan vaak dat die persoon stopt bij zijn werkplek en daardoor komt er weer een plek vrij voor iemand anders. Een andere tip is om naar cafe’s te gaan en in contact te komen met de locals. Vertel dat je een baan zoekt en vraag of zij misschien een baantje voor je weten.

6. Working hostels

Wij hebben er zelf geen ervaring mee, maar lezen er wel regelmatig over. Er bestaan namelijk hostels die werk voor jou zoeken zolang jij in hun hostel verblijft. Een handige optie voor wanneer je niet beschikt over eigen vervoer/accommodatie. Er zijn helaas wel veel hostels die zich beter voordoen dan ze zijn, dus kijk eerst goed bij de recensies.

7. Fysiek langs gaan

Om een goede indruk achter te laten kan je ook langs plekken gaan en daar je CV droppen. Ook al zijn er geen vacatures, vraag of ze nog werkers nodig hebben en anders of ze weten waar ze nog mensen zoeken. Dit kan je het beste doen wanneer je werk zoekt in de horeca.

Zo hebben wij werk gevonden in Australië

Ons eerste baantje waarbij we kersen gingen inpakken hebben we gevonden door te kijken op Facebook. Hier kwam een vacature voorbij voor een heftruck. Dat hebben we allebei niet, maar toch hebben we het bedrijf gebeld met de vraag of ze nog ander werk hadden. Op dat moment waren een paar backpackers niet komen opdagen, dus hadden wij geluk.

Via de Harvest Trail hebben wij een baan gevonden voor frambozen plukken. Terwijl we daar werkten kende een collega van ons iemand die bij een eieren farm werkte, waardoor we nog een extra baantje erbij hadden.

En toen… Ja en toen zochten we weer werk na ons prachtige avontuur langs de oostkust. Dat was nog wel moeilijk, omdat er op dat moment heel veel backpackers in die omgeving zaten en er nauwelijks vacatures te vinden waren. Wij hebben toen een aantal mails verstuurd naar caravan parken waaronder Discovery Parks in Alice Springs. Dat was de enigste die reageerde en toen zijn we daarnaartoe gegaan. Hier hebben we echt onze leukste tijd beleefd. Via de manager van dat park hebben we ook ons volgende baantje gekregen bij een ander caravan park van Discovery Parks.

Onze persoonlijke tips

  • Een eigen auto is heel handig omdat veel plekken niet (goed) bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Hierdoor heb je ook meer kans op het vinden van een baan.
  • Geef niet op. Wij vonden het zo nu en dan wel lastig om een baan te zoeken, maar hadden dit relatief best snel elke keer gevonden. Ga desnoods ergens werken wat je niet zo leuk lijkt en zoek vanuit daar verder.
  • Ook bij de McDonalds, Burger King en KFC zoeken ze altijd mensen. Als je bijvoorbeeld in Alice Springs gaat werken telt dat ook mee met je 88 dagen.

Lees ook een van onze andere relevante blogs:

Op Working Holiday Australië | Onze inkomsten 
Beste reistijd Australië per staat en maand
Hoeveel kost rondreizen door Australië | Onze uitgaven

Deel dit bericht

De voordelen van het gebruiken van een VPN op reis

Door Lisanne | april 26, 2024

Ontdek de Eyre Peninsula van Zuid-Australië

Door Marit | april 26, 2024

De Yorke Peninsula ontdekken

Door Marit | april 23, 2024

Ontdek Yorke Peninsula in Zuid-Australië

Door Lisanne | april 6, 2024

Flinders Ranges bezoeken: Tips en informatie

Door Lisanne | april 3, 2024

Wij gaan weer reizen!

Door Marit | maart 22, 2024

Wat te doen in Singapore: De leukste activiteiten!

Door Marit | maart 13, 2024

Overnachten in Singapore: Dit zijn de leukste hostels & hotels

Door Marit | maart 10, 2024

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Singapore

Door Marit | maart 9, 2024

Barossa Valley bezoeken: Dit is er te doen

Door Lisanne | maart 3, 2024

19 handige apps voor jouw reis door Australië

Door Marit | maart 1, 2024

Ontdek Fleurieu Peninsula in Zuid-Australië

Door Lisanne | februari 28, 2024

Whitsundays bezoeken: De ultieme ervaring

Door Lisanne | februari 24, 2024

K’gari (Fraser Island) bezoeken | Leuke plekken en tips

Door Lisanne | februari 21, 2024

Simkaart in Maleisië kopen | Een handig overzicht

Door Lisanne | februari 17, 2024

15 Bucket List activiteiten in Australië die je NIET mag missen!

Door Marit | februari 8, 2024

Maria Island bezoeken: Tips en praktische informatie

Door Lisanne | februari 5, 2024

Cradle Mountain bezoeken: Tips en praktische informatie

Door Lisanne | februari 3, 2024

Wat te doen in Hobart: De beste tips in de stad

Door Marit | februari 2, 2024

8x handige tips voor super goedkope vliegtickets

Door Lisanne | januari 31, 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Scroll naar boven