Rondreizen door Australië kan best duur zijn en niet iedereen heeft het budget om voor langere tijd dit prachtige land te ontdekken. Gelukkig is er een optie om een Working Holiday visum aan te vragen waardoor je zowel kunt werken als reizen door het land. In deze blog geven wij een inzicht in onze inkomsten in Australië en wat wij ongeveer in een maand verdienen tijdens het werken in Australië.
Inkomsten Australië
Salaris
Het nationale minimum loon voor Australië is $23.23 per uur (ongeveer 13,80 euro). De meeste backpackers kiezen voor casual banen. Dit betekent dat je elk moment kan worden ontslagen, maar ook elk moment ontslag kan nemen. Je krijgt niet de voordelen die horen bij part- of fulltime werken zoals ziekteverlof. Daarentegen staat wel dat je nog 25% casual load boven het minimumloon krijgt. Totaal is het minimumloon dat je verdient in Australië tijdens het backpacken dan ook $29,03* (ongeveer 17,06 euro) per uur.
*Let wel op! Het minimumloon wordt elk jaar verhoogt. Dit bedrag is sinds 1 juli 2023 en geldig 1 juli 2024.
Onze banen
Wij hebben bij verschillende bedrijven en sectoren gewerkt. Elke sector heeft weer andere arbeidsvoorwaarden. Zo kregen wij bij fruit baantjes 20 minuten betaald pauze, wat we dan weer niet hadden bij het inpakken van eieren of op campings. Hieronder vindt je een overzicht hoeveel wij per uur hebben verdiend:
Kersen inpakken: AUD $28*
Frambozen plukken: AUD $26,73*
Eieren inpakken: AUD $26,73*
Schoonmaken vakantiepark: AUD $28,46 **
Schoonmaken vakantiepark na verhoging: AUD $30,10 **
* Dit was nog voordat het minimumloon omhoog ging sinds juli 2023
**In het weekend en feestdagen krijg je toeslag in de sector Hospitality. Wij kregen: AUD $36,12 op zaterdag, AUD $42,14 op zondag, AUD $60,20 op feestdagen. (Wanneer we meer dan 38 uur werkte in de week kregen we nog meer toeslag).
Belastingdienst
Ook backpackers moeten sinds 2017 belasting betalen aan de Australische overheid. Dit is gelukkig veel minder dan wat de inwoners moeten betalen. Momenteel ligt het percentage op 15% aan belasting voor backpackers. Hierdoor houd je nog aardig wat over.
Superannuation
Naast het ‘gewone’ salaris dat je krijgt, krijg je ook pensioen. Dit is 11% bovenop het salaris. Als backpacker hoef je natuurlijk geen pensioen op te bouwen in Australië, dus je kan ervoor kiezen om dit uit te laten betalen wanneer je het land hebt verlaten. Helaas moet je sinds 2017 maar liefst 65% aan belasting afstaan van het opgebouwde pensioen. Heb je dus $1000 dollar aan pensioen opgebouwd, dan krijg je $350 dollar terug.
Onze inkomsten in een maand
Nu je hebt gezien hoeveel wij per uur hebben verdiend zie je dat hier ook wat verschillen inzitten. Onze best betaalde baan tot nu toe is het werk op de caravanpark in Alice Springs. Dit komt omdat er wat toeslagen bij kwamen kijken, omdat we meer dan 38 uur in de week werkten. Helaas hebben we dit geluk niet gehad bij de andere banen waar we dan ook overal veel minder uur kregen dan dat ze hadden beloofd.
Onze best betaalde maand is de maand juli waar we 4500 dollar p.p (2675 euro) na belasting uitbetaald kregen. Hiervoor hebben we 42,5 uur in de week gewerkt. De andere maanden waar we iets minder werkten kregen we rond de 4000 dollar (2378 euro) na belasting. Bij dit bedrijf hebben we 3,5 maand gewerkt. Bij de andere banen hebben we wat minder uur gewerkt, omdat we erg afhankelijk waren van het weer en kregen we geen toeslagen waardoor we daar niet veel hebben kunnen sparen.
Een realistisch gemiddelde wat je zult verdienen is rond de 2300 euro netto, wat niet zo slecht is voor een zeer simpel baantje.
In een andere blog hebben wij onze uitgaven per maand beschreven waarbij een onderscheid is gemaakt tussen de periode dat we werken en reizen. Als je deze kosten van een maandsalaris afhaalt heb je een realistisch idee hoeveel je per maand kunt sparen voor je reis door Australië.
Kan je sparen in Australië?
Een antwoord op deze vraag is ja en nee. Wanneer je de intentie hebt om zowel te werken als te reizen in Australië zouden we zeggen nee. Dit merken we namelijk zelf en hadden toch wat meer willen sparen in Nederland voordat we vertrokken om zo minder afhankelijk te zijn van het werk hier. Als je hier puur komt om alleen te werken om bijvoorbeeld een reis te maken naar Azië is dat zeker te doen. Wij hebben mensen ontmoet die een tijd hebben gewerkt in Australië en daarna een huis hebben gekocht daarvan. Maar ja, dit was back in the day toen ze nog geen belasting hoefden te betalen en de huizenmarkt beter was.
Tips
- Houdt er rekening mee dat werk vinden ook tijd kost en dat je altijd wat geld achter de hand moet houden.
- Niet iedereen heeft vaak geluk om een (goede) baan te vinden. Sommige mensen moeten hierdoor eerder naar huis.
- Wij hebben gemerkt: van 1 maand werken kan je vervolgens 1 maand reizen in een duur land als Australië.
Conclusie
Werken in Australië levert niet alleen geld op, maar ook leuke contacten. Zo hebben wij middels ons baantje veel nieuwe mensen ontmoet waaronder veel Aussies zelf. Hier hebben we af en toe nog leuk contact mee. Daarnaast verblijf je ook voor een langere tijd op een plek waardoor je die omgeving net wat beter leert kennen. Reizen kost energie en wij vinden het dan ook fijn om even te werken, waardoor we alle indrukken kunnen laten bezinken. Al hoewel, na een paar weken zijn we daar ook wel weer klaar mee en kunnen we niet wachten om weer te reizen 😅.
Deze blogs zijn ook interessant wanneer je gaat werken in Australië:
Zo vind je werk in Australië op een Working Holiday: Onze tips
Hoeveel kost rondreizen door Australië: Onze uitgaven
Nederlands eten in Australië: Een overzicht