Praktische informatie Sri Lanka 2024

Ben je net als ons van plan om naar Sri Lanka te gaan? Om jouw reis net zo onvergetelijk te maken geven wij een aantal persoonlijke tips met daarbij praktische informatie over Sri Lanka. Van het aanschaffen van een visum tot aan het kopen van de leukste souveniertjes.

1. Beste reistijd

Sri Lanka is een land dat je het hele jaar door kunt bezoeken. Houdt echter wel rekening met het moessonseizoen. Wij zijn zelf in de maand juni geweest. Dit is het laagseizoen in Sri Lanka. Het voordeel van het laagseizoen is dat er veel minder toeristen zijn waardoor het ook rustiger is bij safari’s.

  • Beste tijd voor de west- en zuidkust, en de heuvels: December tot maart
  • Beste tijd voor de oostkust: April tot september

2. Visum

Voor Sri Lanka heb je een visum nodig. Dit kan je online aanvragen via www.srilankaevisa.lk. De kosten voor het visum bedragen $50 in totaal. Enkele tips voor het aanvragen van het visum:

  • Kan je de documenten niet uploaden? Probeer dan via een online converter je afbeeldingen te verkleinen.
  • Geen pasfoto bij de hand? Wij hebben zelf met onze camera en een witte achtergrond een foto genomen die ze ook goedkeuren als je aan de vereiste doet.
  • Kan je geen ‘Nederland’ vinden, kies dan voor ‘Dutch’.
  • Zorg ervoor dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig op moment van aankomst in het land.

3. Vervoer

Het reizen door Sri Lanka is niet al te lastig. Er zijn verschillende opties waar je gebruik van kunt maken. Wij hebben zelf gebruik gemaakt van de trein, taxi, tuktuk en voor twee weken onze eigen tuktuk gehuurd.

  • Treinen: Sri Lanka staat bekend om één van de mooiste treinreis te wereld. Dit is de route van Ella naar Kandy (of visa versa). Het mooiste gedeelte vonden wij van Ella naar Nanu Oya. Ook andere treinreizen door Sri Lanka zijn prachtig. Een ticket kan je tegenwoordig 30 dagen vooraf online kopen via deze site, of boek een treinticket op het station. De kosten voor de trein zijn laag.
  • Bussen: Er zijn veel openbare en privé-bussen die je naar vrijwel elke hoek van het eiland kunnen brengen. Ze zijn goedkoop, maar kunnen soms druk en oncomfortabel zijn. Wij zijn blij dat we niet gebruik hebben gemaakt van de bussen.
  • Tuk-tuks: Voor korte afstanden zijn tuk-tuks een handige en betaalbare optie. Onderhandel altijd over de prijs voordat je instapt, of maak gebruik van een Uber of PickMe. Dan staan de prijzen al vast en kan je ook via je betaalpas betalen.
  • Taxi. Wij hebben in het begin van de reis veel gebruik gemaakt van de taxi. Voor zowel kleine als lange ritten. Het makkelijkste is om de app Uber of PickMe te installeren. De prijzen zijn laag en je hoeft niet te onderhandelen. Voor lange taxi ritten hebben wij Google geraadpleegd. Daar vind je hoogstwaarschijnlijk taxibedrijven die jou van A naar B kunnen brengen. Je kunt ook aan je hotel vragen of zij een taxi voor je willen regelen.
  • Privé-chauffeur: Als je meer comfort wilt en flexibeler wilt zijn, kun je een auto met chauffeur huren. Dit is duurder maar biedt veel gemak, vooral als je weinig tijd hebt.

4. Geld en kosten

In Sri Lanka moet je vaak met cash betalen. Bij de goedkope hotels waar wij verbleven was het geen eens mogelijk om te pinnen. Zorg er dan ook voor dat je genoeg cash pint.

  • Valuta: De lokale munteenheid is de Sri Lankaanse roepie (LKR).
  • Geldautomaten: ATMs zijn beschikbaar in de meeste steden en toeristische gebieden. Zorg ervoor dat je je bankpas op wereldwijd zet. Om geld te besparen kan je het beste een Wise kaart aanschaffen. Wij hebben hierdoor vrij veel geld bespaard.
  • Kosten: Sri Lanka is een relatief betaalbare bestemming. Voor een dagbudget kun je rekenen op:
    • Backpackers: $25-35 per dag
    • Middenklasse: $50-100 per dag
    • Luxe: $150+ per dag
  • Inflatie: Wij bekijken altijd online op Google Maps naar de menu kaart en de bijbehorende prijzen. Door inflatie en corona zijn de laatste tijd de prijzen erg omhoog gegaan. Zo kan een menu kaart van 6 maanden geleden opeens veel hoger zijn. Houd hiermee rekening.

5. Gezondheid en veiligheid

In Sri Lanka hebben wij ons vrij veilig gevoeld. Al was dat op sommige plekken iets minder zoals in Colombo waar we als twee vrouwen erg werden aangestaard.

  • Vaccinaties: Controleer voor vertrek welke vaccinaties aanbevolen worden, zoals Hepatitis A en B, tyfus en DTP. Raadpleeg je arts voor persoonlijk advies.
  • Water: Drink altijd flessenwater en vermijd ijsblokjes in drankjes. Je kunt geen water uit de kraan drinken.
  • Gezondheid: Neem een basis EHBO-kit mee en gebruik insectenwerende middelen om muggenbeten te voorkomen. Helaas heeft Marit Dengue in de Malediven opgelopen (wat ook in Sri Lanka voorkomt) wat geen pretje is.
  • Veiligheid: Sri Lanka is over het algemeen een veilig land voor toeristen. Gebruik je gezond verstand, let op je bezittingen en vermijd afgelegen gebieden na het donker.

6. Cultuur en etiquette

Er zijn verschillende culturen in Sri Lanka maar het meeste gedeelte is Boeddhistisch.

  • Kleding: Kleed je bescheiden, vooral bij het bezoeken van religieuze plaatsen. Bedek je schouders en knieën.
  • Respect: Toon respect voor de lokale cultuur en gewoonten. Vermijd openbaar tonen van affectie en wees respectvol in tempels en heilige plaatsen.
  • Fooien: Het geven van fooien is gebruikelijk in Sri Lanka. In restaurants is 10% gebruikelijk als er geen servicekosten zijn inbegrepen. Ook met safari’s is het gebruikelijk om wat extra’s te geven. Afhankelijk van de duur.

7. Eten en drinken

Sri Lanka heeft een diverse keuken waarbij wij het meest genoten van de Indische keuken. Probeer zeker lokale gerechten zoals hoppers en kottu. Het eten is veel pittiger in Nederland (dat is ook niet moeilijk). Dus als je niet van pittig eten houdt ze dan altijd: ‘no spicy’. Voor bier liefhebbers is Sri Lanka niet het ideale land want hier betaal je een hoge prijs voor.

8. Souvenirs

In heel het land kan je souvenirs vinden, al zijn sommige plekken wel makkelijker dan andere plekken. Je kunt het beste naar een markt gaan. In Kandy hebben wij de goedkoopste souvenirs weten te scoren. In Ella vindt je de duurste souvenirs waar je niet kan onderhandelen (vaste prijzen in winkels). Leuke souvenirs om te kopen zijn de handgemaakte olifanten, een houten tuktuk of een mooie sarong. Wil je echt rechtstreeks een handgemaakte olifant kopen, dan kan je naar Anuradhapura gaan waar ze bij het oude gedeelte staan.

Koop geen souvenirs op het vliegveld. Zo hebben wij een olifantenbeeldje olifantenbeeldje gekocht die zo 10 euro was. Op het vliegveld was dat zelfde beeldje maar liefst 150 euro!

9. Kleding

Temperaturen in Sri Lanka liggen hoog en de luchtvochtigheid is anders dan je in Nederland gewend bent. Vooral op zonnige dagen zal je binnen no time zweten. Draag dan ook het liefste katoenen en luchtige kleding. Houdt daarbij rekening dat je kleding snel achteruit gaat. Vooral met safari’s moet je oppassen want daardoor hebben wij onze kleding moeten weggooien.  Onze kleding hebben we laten wassen bij wasserettes maar dat was niet altijd even schoon.

Deze blogs zijn ook interessant wanneer je naar Sri Lanka gaat:
Dit zijn de leukste safari’s in Sri Lanka

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Scroll naar boven